Rakkauden puutarha

Tiesitkö, että arkisista arkisin kaali on lemmenkasvi? Niin ovat myös persilja ja polkujen varsilla kukkiva puna-apila. Pihojen ja pientareiden kasveja kannattaakin vilkuilla myös ”sillä silmällä”.

alt=""

Monilla tutuilla ja arkisillakin kasveilla on tunnettuja, myönteisiä vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Rakkauden rohdot, tai afrodisiakit, kuten niitä myös kutsutaan, voivat muun muassa rentouttaa, stimuloida ja lisätä seksuaalista halukkuutta tai nautintoa.

Kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo perehtyi lemmenrohtoihin ja niiden oletettuihin sekä todennettuihin vaikutuksiin loppuvuodesta 2018 julkaistussa kirjassaan Rakkauden rohdot.

– Mielenkiintoista ja hämmentävääkin on ollut havaita, että useimmille perinteisesti lemmenrohtoina käytetyille kasveille löytyvät perustelut: ne joko vaikuttavat fyysisesti sukuelimiin tai sisältävät aineosia, joilla on välillistä vaikutusta seksuaaliseen kykyyn, hän kirjoittaa.

Kaikille aisteille

Afrodisiakki voi olla oikeastaan mikä tahansa aine, joka vaikuttaa halua, kykyä tai nautintoa lisäävästi. Rohtoa ei tarvitse välttämättä syödä. Sen voi haistaa, sen pintaa koskettaa tai sen kauneutta ihailla. Kaikki tämä vaikuttaa mielialaan, jonka merkitys hyvinvoinnille, ja seksille yhtä lailla, on suuri.

– Usein kysytään: tehoavatko ne? Silloin vastaan: jos se tehoaa sinuun, niin silloin se tehoaa, Piippo kertoo kirjassaan.

Poimimme Piipon kartoituksesta tuttuja kasveja, joita on helppo löytää ja jotka menestyvät suomalaisessa luonnossa tai puutarhassa – tai ainakin lasitetun parvekkeen lämmössä kuohkeassa ruukkumullassa. Jos etsit motivaatiota lähteä lähiluontoon, voisiko se löytyä vaikka lemmenjanosta?

Poimi polun varrelta tai puistosta

Kurtturuusu

Ruusut eivät suotta ole rakkauden symboli. Niiden tuoksu ja terälehdistä haihtuvat öljyt rauhoittavat, lohduttavat ja tasapainottavat sekä lisäävät rakkauden ja hyvänolon tunnetta. Ruusun tuoksu lisää naisen halua – miehillä vaikutus voi olla päinvastainen. Ruusun terälehtiä voi nauttia vaikka jälkiruoan koristeena.

Nokkonen

alt=""

Nokkosen polttavuus on saanut ihmisen päättelemään, että sen täytyy olla lemmenrohto. Muinaisessa Roomassa harrastettiin nokkospiiskausta ennen seksiä. Jalat, rinnat ja sukuelimet piiskattiin kirkuvan punaisiksi. Nokkonen on kuitenkin valtavan ravintorikas kasvi ja siksi hyvä lemmenrohto. Se tukee fyysistä hyvinvointia ja lisää muun muassa typpioksidin tuotantoa elimistössä. Typpioksidi parantaa veren virtausta koko kehossa, myös sukuelimissä.

Puna-apila

alt=""

Puna-apilaa on vanhastaan käytetty erilaisissa puhdistuskuureissa. Nykyään sitä arvostetaan eniten sen estrogeenisyyden vuoksi. Sen arvioidaan mm. helpottavan PMS-oireita ja vaihdevuosien mukanaan tuomia kuumia aaltoja. Puna-apilan kukista voi valmistaa teetä tai tinktuuraa. Suurina määrinä, etenkin tuoreena, puna-apilan kukat saattavat aiheuttaa ripulia tai ilmavaivoja.

Istuta puutarhaan tai parvekkeelle

Basilika

alt=""

Basilikan uskotaan lievittävän naisten surullisuutta ja miesten aggressioita. Sen tuoksun uskotaan kiihottavan seksuaalienergiaa ja lisäävän sensuaalisuutta. Basilikan lehtiä voi hieroa ihoon. Sitä voi myös lisätä kylpyveteen ja hengittää haihtuvia öljyjä seksielämän elvyttämiseksi. Tomaatit basilikalla on oikea rakkausruoka.

Persilja

Roomalaiset uskoivat persiljan estävän juopumista ja pahoja hajuja. Sitä käytettiin myös krapulaan ja tietenkin lemmenyrttinä. Persiljan tuoksua pidetään lemmennostattajana. Sisältää testosteronin esiastetta.

alt=""

Tuoksupelargoni

Tuoksupelargoni on tuttu näky mummon ikkunalta ja kesäkukkaistutuksissa. Sen lehdissä on eteerisiä öljyjä, jotka vapautuvat ilmaan voimakkaana tuoksuna lehtiä koskettaessa. Tuoksun uskotaan lievittävän stressiä ja ahdistusta ja auttavan kokemaan aistillista nautintoa. Pelargonian kukista ja lehdistä voi tehdä teetä.

alt=""

Kaali

Kaali on erinomainen koliinin lähde. Koliini puolestaan voi lisätä elimistön oksitosiinin ja vasopressiinin tuotantoa. Nämä tunnetaan rakkauden neuro­peptideinä. Ensimmäinen edesauttaa parinmuodostusta: se helpottaa muiden ihmisten tunteiden tulkintaa ja kumppaniin luottamista. Jälkimmäinen edistää sitoutumista kumppaniin (tutkitusti ainakin preeria­myyräkoirailla) ja tasaa testosteronitasoja.

Tinktuura

Tinktuura on jonkin kasvin alkoholiuute. Sitä voi käyttää esimerkiksi kylpyvedessä, jolloin uutetun kasvin tuoksu ja eteeriset öljyt vapautuvat ilmaan. Aikuisten annostus on 20–40 tippaa käsi- tai jalkakylpyyn ja 80–100 tippaa kokokylpyyn. Tinktuuraa voi myös käyttää ihon desinfioimiseen tai lisätä kääreisiin. Vahvimman tinktuuran saa kuivatuista kasveista.

Sekoita pienityt kasvit 35–40 % alkoholiin siten, että ne peittyvät. Murskaa hiukan morttelilla. Kaada seos purkkiin ja täytä purkki alkoholilla. Yleisin kasvin ja alkoholin suhde on 1:5. Säilytä suljettua purkkia huoneenlämmössä kaksi viikkoa ravistaen sitä välillä. Suodata kasvit valmiista tinktuurasta ja kaada neste tummaan pulloon. Säilytä viileässä. Tinktuura säilyy vuosia.

Testosteroni

Testosteroni mielletään yleensä miesten jutuksi, mutta se on myös naisilla tärkein sukuviettiä ylläpitävä hormoni. Paitsi kilpailutilanteet ja toimintaelokuvat, myös eräät kasvit voivat nostaa testosteronin tasoa. Testosteronin esiastetta löytyy muun muassa alfalfasta, selleristä, fenkolista, pellavasta, kaurasta, persiljasta ja raparperista. Myös sinkkipitoiset valkosipuli, osterit ja pavut lisäävät testosteronia.

Lähde

Rakkauden rohdot – eroottista elin­voimaa kasveista
Kristiina Piippo
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy (2018)

Kasvitieteilijä, professori Sinikka Piipon kirjassa käsitellään afrodisiakkeina tunnettuja kasveja tieteentekijän perusteellisuudella. Kirja on jaettu selkeisiin kokonaisuuksiin kasvi­ryhmittäin. Mukana on myös rohtojen käyttöohjeita, kuten reseptejä erilaisten voiteiden ja öljyjen valmistamiseen. Piippo on listannut myös joukon varoituksia kasvien mahdollisista haittavaikutuksista. Asiasanahakemisto helpottaa kirjan käyttöä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi