Tutkimus: Virusinfektio voi laukaista MIRAS-taudin aikaisemmin

Tulokset korostavat myös mitokondrioiden merkitystä aivojen terveyden ylläpitäjänä.

Poikkileikkauskuva solusta, jossa näkyvät mitokondriot
Mitkondriot (kuvassa keltaisella) ovat soluelimiä, jotka vastaavat solun energia-aineenvaihdunnasta. KUVA: Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus on osoittanut, että virusinfektio voi laukaista aivojen rappeumataudin, erityisesti jos henkilöllä on taudille altistava geenimuoto. Tämä geenimuutos heikentää elimistön immuunipuolustusta ja voi merkittävästi aikaistaa MIRAS-taudin (mitokondriaalinen resessiivinen ataksia syndrooma) puhkeamista sekä muuttaa sen oireita.

Akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran johtaman tutkimuksen mukaan pohjoismaissa yleinen geenimuutos haittaa mitokondrioiden toimintaa virusten tunnistamisessa ja immuunivasteen käynnistämisessä. Tämä johtaa viivästyneeseen, vaikeaan tulehdusreaktioon ja aivojen ja maksan vaurioihin. Geenimuutos vaikuttaa erityisesti POLG-entsyymin toimintaan, mikä hidastaa virusinfektion havaitsemista elimistössä.

Kyseinen geenimuutos on peräisin viikinkiajalta ja se on erityisen yleinen Suomessa ja Norjassa, joissa noin yksi sadasta henkilöstä kantaa sitä. Jos geenimuutoksen perii molemmilta vanhemmiltaan, se johtaa MIRAS-tautiin, jonka oireet ja puhkeamisikä vaihtelevat suuresti, teini-iästä keski-ikään.

Tutkimuksen tulokset korostavat mitokondrioiden tärkeää roolia terveyden ylläpitämisessä. Ne eivät vain tuota energiaa soluissa, vaan myös suojaavat elimistöä ulkoisilta uhkilta, kuten viruksilta. Ulkoisten tekijöiden, kuten virusinfektioiden, vaikutuksen ymmärtäminen sairauden puhkeamiseen tarjoaa uusia mahdollisuuksia hoitojen kehittämiseen.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa Nature-lehdessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi