Tuore katsaus Chiari 1 -sairaudesta

Neurokirurgian erikoislääkäri Atte Karppinen päivittää tuoreessa katsausartikkelissaan tiedot harvinaissairauksiin lukeutuvasta Chiari 1 -malformaatiosta.

Kuva: SHUTTERSTOCK

Duodecim-lehden tuoreessa numerossa 17/2020 julkaistu, neurokirurgian erikoislääkäri Atte Karppisen katsausartikkeli pureutuu Chiari 1:n oireisiin, diagnostiikkaan ja hoitoon sekä hoidon tuloksiin. Neurologisiin harvinaissairauksiin lukeutuva Chiari 1 todetaan edelleen usein sattumalöydöksenä pään ja kaularangan magneettikuvauksen yhteydessä.

Magneettikuvantamisen yleistymisen myötä myös Chiari 1 -diagnoosit ovat lisääntyneet merkittävästi, samoin sairauden hoitoon liittyvät leikkaushoidot. THL:n tilaston mukaan Chiari 1-leikkausten määrä Suomessa on lähes kaksinkertaistunut 2010-luvulla. Katsauksen mukaan leikkaushoidosta on hyötyä suurelle osalle potilaista.

Chiari 1 kuuluu Neuroliiton edustamiin harvinaissairauksiin. Chiaria sairastaville on oma, valtakunnallinen yhdistys, Suomen Chiari ja Syringomyelia ry.

Lue Atte Karppisen artikkeli Duodecim-lehdestä
Lue lisää aiheesta Neuroliiton sivuilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi