Suositusten suo voi vetää sohvalle

Ennen hoettiin leppoisasti ylös, ulos ja lenkille. Nyt komennetaan kävelemään vähintään kymmenentuhatta askelta päivässä.

Liikuntasuositukset voivat olla hyödyllisiä, jos ne osaa ottaa suuntaa-antavasti ja rennosti. Usein suositukset silti orjuuttavat meidät periluterilaiset, tunnolliset suomalaiset niin vahvasti, että televisio ja kotisohva alkavat houkuttaa enemmän kuin luonto ja lenkkipolku.

Heikki Tikkanen kehottaa soveltamaan ja suhteellistamaan liikuntasuosituksia, etenkin jos on ikääntynyt tai sairas.

– Vähintään kymmentuhattatuhatta askelta on aivan yliampuva suositus muille kuin aivan nuorille ja perusterveille. Jos puhutaan vaikkapa kuuttakymppiä lähentelevästä toimistotyöntekijästä, niin kuinka moni heistä ehtii tai jaksaa päivittäin vetää vähintään viiden kilometrin kävelylenkin, Tikkanen kyseenalaistaa.

Heidi Pohjonen on havainnut senkin, että jopa sairastavat ihmiset tulkitsevat suosituksia itsensä kannalta kovin ankarasti ja yksioikoisesti.

– Jos vaikkapa polvi tai lonkka eivät kestä paljoa kävelyä, niin eihän kymmentätuhatta päivittäistä askelta mitenkään voi toteuttaa. Saatan silloin sanoa potilaalleni, että ”ok, ei tarvita kävelyä, mutta oletko kokeillut pyöräilyä, sitä varmaan pystyisit tekemään”.

– Silloin potilas saattaa puolestaan vastata, että eihän ne kymmenentuhatta askelta silloin tule minulle täyteen, Pohjonen naurahtaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Vastaa lukijatutkimukseen

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi