Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto ajan tasalle

Neutraali ja syrjimätön kieli on tärkeä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen väline, sanastotyön asiantuntijatyöryhmä linjaa.

Soveltavaa alppihiihtoa harrastava ryhmä lähdössä laskuun laskettelukelkkojen avulla.
Laskettelukelkka tekee alppihiihdon mahdolliseksi myös pyörätuolin käyttäjälle. Kuva: LB Houston / Shutterstock

Liikuntatieteellinen Seura ja Sanastokeskus ovat laatineet soveltavalle liikunnalle ja paraurheilulle ajantasaisen sanaston. Työ tehtiin alan asiantuntijoiden ja terminologien yhteistyönä.

Tammikuussa julkistettu sanasto sisältää 40 keskeistä käsitettä määritelmineen, sekä näiden ruotsin- ja englanninkieliset vastineet. Sanastossa myös määritellään mitkä termit ovat suositeltavia ja mitä ilmaisuja ei enää tulisi käyttää.

Esimerkiksi termiä soveltava liikunta suositellaan käytettäväksi sovelletun liikunnan tai erityisliikunnan sijaan. Vammaisliikunta ja erityisryhmien liikunta todetaan vanhentuneiksi käsitteiksi, joista tulisi luopua.

– On tärkeää, että puhumme samoin termein. Erilaisten termien käyttö voi aiheuttaa väärinymmärryksiä tai sanat voivat loukata, sanoo työryhmässä mukana ollut tutkija Piritta Asunta Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Sanaston käyttöönotto näkynee ennen pitkää myös ammattinimikkeissä. Lukuisissa kunnissa soveltavan liikunnan ohjaajat ovat titteliltään erityisliikunnanohjaajia. Asunnan mukaan esimerkiksi soveltavan liikunnan koordinaattori olisi parempi termi.

Sanastossa ohjataan myös puhumaan henkilöistä siten, että henkilö, liikkuja tai urheilija mainitaan, eikä käytetä esimerkiksi pelkkää vammainen-sanaa.

– Käytetään siis ilmaisuja kuten liikuntarajoitteinen henkilö tai vammainen liikkuja. Ei ’toimintarajoitteinen Sanna’ vaan ’Sanna, jolla on toimintarajoite’, Asunta avaa.

Sanastossa on pyritty huomioimaan toimintarajoitteisten henkilöiden itse käyttämä kieli. Siksi esimerkiksi termiä vammainen ei ole liitetty ei-toivottavien ilmaisujen joukkoon.

– Meillä on Näkövammaisten liitto ja muita vastaavia vammaisjärjestöjä. Puhutaan myös vammaispalvelulaista ja vammaispalveluista. Vammaiskentällä vammainen-sanaa ei mielletä pelkästään negatiiviseksi, toteaa tutkimuspäällikkö Aija Saari Paralympiakomiteasta.

Urheilun, liikunnan tai lajien etuliitteenä työryhmä suosittelee kuitenkin käyttämään para-etuliitettä.

– Paraurheilu on synonyymi vammaisurheilulle ja sillä mennään lähtökohtaisesti yhä enemmän. Englanninkielisessä maailmassa para sports on dominoiva termi. Sitä voi pitää ohjenuorana, kun mietitään paraurheiluun liittyviä linjauksia, sanoo Olympiakomitean viestintäpäällikkö Lauri Jaakkola.

Uusi soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto on ladattavissa Liikuntatieteellisen seuran sivuilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi