Krooniset sairaudet eivät vähennä liikunnan hyötyjä

Tuoreen tutkimuksen mukaan liikunta voi parantaa fyysistä kuntoa kroonisista sairauksista huolimatta.

Vanhempi nainen sauvakävelemässä esteettömällä metsäpolulla.
Kuva: Shutterstock

Tuore tutkimus (jyu.fi) Jyväskylän yliopistosta vahvistaa, että monipuolinen liikunta tuo terveyshyötyjä myös niille, joilla on useampia kroonisia sairauksia tai niiden riskitekijöitä. Tutkimuksen mukaan vuoden kestäneen liikuntaintervention aikana fyysinen aktiivisuus lisääntyi ja kunto kohentui 70–85-vuotiailla, jotka olivat aiemmin liikkuneet vain vähän. 

Tärkeä viesti on, että sairauksista huolimatta liikkuminen on turvallista ja parantaa yleistä terveyttä ja toimintakykyä. Tutkijoiden mukaan monisairaus ei juurikaan vaikuttanut liikunnan hyötyihin. 

– Arkiliikkuminen sopii kaikille ja jokaisen on mahdollista löytää itselle mielekäs tapa harrastaa liikuntaa. Liikunnan aloittamiseen voi pyytää tukea esimerkiksi kunnan liikuntaneuvonnasta tai terveydenhuoltohenkilökunnalta, rohkaisee tutkijatohtori Tiina Savikangas Jyväskylän yliopistosta. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi