Tupakoijan immuunijärjestelmä ei toimi normaalisti

Tupakointi muuttaa erityisesti tulehdusta säätelevien sytokiinien tuotantoa.

Tupakointi vaikuttaa merkittävästi ihmisen immuunijärjestelmään, eli elimistön puolustusmekanismeihin. Se muuttaa erityisesti tulehdusta säätelevien sytokiinien tuotantoa. Vaikutukset näkyvät sekä synnynnäisessä että hankitussa immuunivasteessa. Vaikka tupakoinnin lopettaisi, hankitun immuunivasteen muutokset voivat säilyä pitkään. Kun immuunijärjestelmä ei toimi normaalisti, heikentyy elimistön kyky torjua infektioita ja muita sairauksia.

Tutkimuksessa, jossa oli mukana tuhat henkilöä, ranskalaiset tutkijat mittasivat 13 eri sytokiinin, eli tulehdusta säätelevän aineen, pitoisuuksia verinäytteistä. Näytteitä ärsytettiin 11 erilaisella aineella, jotka herättävät immuunijärjestelmän reagoimaan. Tutkimus osoitti, että tupakoinnilla oli yhtä suuri vaikutus sytokiinivasteiden eroihin kuin esimerkiksi iällä, sukupuolella tai geneettisillä tekijöillä.

Tupakointi lisäsi erityisesti kahden sytokiinin, IL-2:n ja IL-13:n, tuotantoa hankitussa immuunivasteessa sekä CXCL5-kemokiinin tuotantoa synnynnäisessä immuunivasteessa. IL-2 ja IL-13 pysyivät korkeina myös entisillä tupakoitsijoilla.

Lähde: Duodecim-lehti

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Tutustu tapahtumakalenteriin tästä!

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi