”Kehotamme jäseniämme erityiseen huolellisuuteen infektion ehkäisyssä”

Koronaviruksen aiheuttama Covid19-tartuntaepidemia herättää huolta ja kysymyksiä Neuroliiton jäsenkunnassa.

Kuva: Kelly Sikkema, Unsplash

Neuroliitto kehottaa MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastavia ja heidän läheisiään erityiseen huolellisuuteen infektioiden ehkäisyssä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan. Paras keino suojautua infektioilta on huolellinen käsihygienia.

– Tiedetään, että esimerkiksi MS-taudissa erilaiset infektiot lisäävät pahenemisvaiheen riskiä. On luultavaa, että sama riski koskee koronavirusta, Neuroliiton ylilääkäri Juhani Ruutiainen sanoo.

Myös henkilön, jolla on harvinainen neurologinen sairaus, on syytä huolehtia käsihygieniasta erityisen hyvin.

– Voidaan olettaa, että ne ryhmät, jotka kuuluvat influenssan riskiryhmiin, eli ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotukseen, kuulunevat myös koronaviruksen riskiryhmiin. THL:n mukaan riskiryhmäksi luokitellaan muun muassa silloin, jos on kyseessä sairaus, johon käytetään vastustuskykyä heikentävää hoitoa. Tällöin tärkeää on tehostettu käsihygienia ja kontaktien välttäminen mahdollisuuksien mukaan.

Lääkitys ja koronavirus: käänny hoitavan tahon puoleen

Neuroliittoon on tullut useita kyselyjä koskien MS-taudin lääkitystä ja koronavirusta. Yksilöllisissä, hoitoon liittyvissä kysymyksissä neuvoo hoitava taho.

Iso-Britanniassa paikallinen MS-liitto on julkaissut verkkosivuillaan neurologien tekemän lausunnon MS-taudista ja koronaviruksesta, jossa käsitellään myös erilaisia lääkkeitä. Suomessa ainakin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ohjeistanut erikoissairaanhoidon neurologian toimialueen potilaitaan koronavirusepidemialta suojautumisessa sekä arvioinut MS-tautiin ja muihin immuunivälitteisiin neurologisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden mahdollisia riskejä.

– Osa esimerkiksi MS-taudin hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä alentaa elimistön puolustuskykyä viruksille ja bakteereille. Niiden osalta on kuitenkin syytä kääntyä oman MS-hoitajan tai hoitavan lääkärin puoleen, Juhani Ruutiainen muistuttaa.

Neuroliitto päivittää kootusti tietoa nettisivuilleen osoitteeseen neuroliitto.fi/korona. Seuraa tiedotustamme netissä sekä somessa!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Jäsenetuihin

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi