Juhlaherkkuja ajatuksella

Kala kuuluu erottamattomasti suomalaiseen juhlapöytään. Se on myös sydän- ja aivoterveellistä ruokaa hyvine rasvoineen ja d-vitamiineineen. Kun valitsee raaka-aineeksi kotimaista kalaa, tulee juhlapöydästä myös himpun verran kestävämpi ilmaston ja kansantalouden kannalta.

Silakkatartaria saaristolaisleivällä, sitruunamarinoitua lohta ja savusilakkatahnaa. KUVA: Jenni Virta

Terveys on laaja käsite, onhan ihminen psykofyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Parhaimmat terveysvaikutukset saadaan aikaan, jos elämäntavoissa on monenlaisia terveyttä tukevia elementtejä. Myös etenevien neurologisten sairauksien kohdalla tutkitaan enemmän elämäntapoja kokonaisuuksina.

Alla on lueteltu muutamia asioita, joilla voit kohentaa kokonaisterveyttäsi:

Syö terveellisesti, ota D-vitamiinia, liiku ja tee rentoutusharjoituksia

Elämäntapojen muutos on hyvä aloittaa tässä järjestyksessä. Näin ohjaa tekemää muun muassa MS-taudin hoidon tueksi kehitetty Overcoming MS -ohjelma (Overcoming Multiple Sclerosis – The 7-Step Recovery Program), overcomingms.org. Vinkki! Avaa sivusto Chrome-selaimella. Selain kääntää englanninkielisen tekstin suomeksi, jos tarvitset käännösapua.

Sydänmerkki rulettaa

Sydänliiton ylläpitämä Sydänmerkki tekee ruokavalintojen tekemisestä helppoa. Sydänmerkki-tuotteissa on kriteerien mukaisesti vähemmän suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa sekä enemmän kuitua, kuin tuoteryhmän muissa vastaavissa tuotteissa. Myös Sydänmerkki-aterioita on tarjolla useissa lounasravintoloissa.

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus otti Sydänmerkin käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa ja edustaa niitä harvoja kuntoutuskeskuksia, joissa Sydänmerkki-aterioita tarjotaan edelleen.

Lisätietoa: sydanmerkki.fi.

Taltuta matala-asteinen tulehdus

Matala-asteinen tulehdus on lievä kudos- ja solutulehdus joka on oireeton, mutta yhtä salakavala kuin kohonnut verenpaine tai veren suuri LDL-kolesterolipitoisuus.

Jatkuva lievä tulehdus on oireettomuudestaan huolimatta kehon terveille toiminnoille haitallinen. Hiljainen tulehdus voidaan havaita verestä tehtävällä herkällä CRP-kokeella. Hiljaista tulehdusta ruokkivat ennen kaikkea tupakointi ja ylipaino, mutta myös unenpuute, liikkumattomuus, stressi sekä epäterveellinen ruokavalio.

Ruokavaliossa tulehdusta lisäävät erityisesti sokeri, puhdistetut, vähäkuituiset viljat, punainen liha ja lihavalmisteet, rasvaiset maitotaloustuotteet sekä voi ja voipohjaiset tuotteet. Punaisen lihan voi korvata ainakin osaksi kalalla ja palkokasveilla, ja ruokavalioon kannattaa lisätä kasviksia, kuitupitoisia viljatuotteita ja pehmeän rasvan lähteitä.

Lisälukemista: Taltuta lievä tulehdus / Reijo Laatikainen. Kirjapaja 2019.

Synninpäästö silakalle

Silakan syöntiä on karsastettu se sisältämän dioksiinin vuoksi. Dioksiinit ovat yhteisnimitys yli 200:lle
kemikaalille, joista 17 on myrkyllisiä. Ne ovat peräisin teollisuuden prosesseista, muun muassa paperin
ja sellun tuotannosta. Dioksiinit ovat rasvaliukoisia ja varastoituvat kehoon, mistä syystä niitä pidetään
hankalina.

Itämeren dioksiinimäärät ovat pudonneet 80 % viimeisen 40 vuoden aikana. Samalla silakat ovat puhdistuneet. Dioksiinipitoisuudet ovat vähäisiä ja nykyisin alle 19-senttiset silakat alittavat kirkkaasti EU:n asettamat raja-arvot.

Sen sijaan silakan terveyshyödyt eivät ole liuenneet mihinkään. Silakka sisältää terveellisiä rasvahappoja,
useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kalan syöminen ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja. Lähde: THL

KUVA: Jenni Virta

Sitruunamarinoitua kotimaista kirjolohta

250 g raakaa kirjolohta ohuina viipaleina
0,5 dl sitruunan mehua
1,5 dl neutraalin makuista öljyä
Vähän sokeria, suolaa ja pippuria, omasta mielestä hyvän makuiseksi.
Puoli teelusikallista sokeria, suolaa 1 tl
Sormisuolalla kalaa voi maustaa vielä lopuksi oman maun mukaan.

Sekoita sitruunan mehu ja öljy hyvin keskenään. Laita lautasen pohjalle sitruunaöljyseosta ja levitä kirjolohiviipaleet öljyn päälle. Levitä öljyseosta myös lohen päälle. Anna kalan kypsyä noin 15 minuuttia. Kypsymisen näet siitä, että kalan väri vaalenee. Koristele tillillä.

Savusilakkatahna

8 kpl savusilakoita
2 rkl crème fraichea
1 rkl hienonnettua tilliä
2 tl hienonnettua punasipulia

Puhdista silakat nahattomaksi ja ruodottamaksi. Lisää kulhoon kala, tilli, crème fraiche ja punasipuli. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Huom! Savukala voi olla suolainen jo itsessään, joten maista ennen kuin maustat!

Silakkatartar

250 g nahattomia silakkafileitä kuutioituna
2 rkl öljyä
2 rkl tillisilppua
suolaa
pippuria
(1 rkl sitruunan mehua)

Sekoita aineet keskenään. Lisää 2 tl suolaa ja pippuria myllystä. Jos pidät sitruunasta, pirskauta sekaan sitruunan mehu. Sekoita. Anna tekeytyä noin 15 min. Maista ja mausta tarpeen mukaan.

Vinkki! Silakkatartar ja tumma mallasleipä ovat taivaallinen yhdistelmä!

Mamin tumma mallasleipä

4 kpl

1,5 l asidofiluspiimää
1,5 pkt hiivaa
1,5 rkl suolaa
4,5 dl siirappia
4,5 dl kaljamallasta
4,5 dl ruisjauhoa
4,5 dl kauraleseitä
1,5 l vehnäjauhoja

Pinnalle:
1 dl siirappia
1 dl sulatettua voita

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää siirappi ja suola ja sekoita. Lisää maltaat, leseet, ruisjauho ja vehnäjauho vähin erin niin, että saat löysähkön taikinan. Voitele neljä pitkänmallista leipävuokaa ja laita taikina vuokiin. Anna kohota liinan alla noin kaksi tuntia. Kuumenna uuni 180 asteeseen ja paista leipiä 20 minuuttia. Alenna lämpö 130 asteeseen ja lisää uunin pohjalle laakea, uunin kestävä astia, jossa on vettä. Paista leipiä näin vielä 1,5 h. Ota leivät uunista ja anna niiden jäähtyä. Sivele leivät sekoituksella, jossa on 1 dl siirappia ja 1 dl voisulaa. Paista niitä sen jälkeen vielä 180 asteessa 6 minuuttia. Leivät säilyvät hyvin pakastettuina, joten jäädhytä ne hyvin, kääri tiiviisti kelmuun ja laita pakastimeen.

Reseptit laati ravintoloitsija ja keittiömestari Marko Rauhala ravintola Mamista, Turusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi