Itselääkityksen Käypä hoito -suositus päivittyi

Käypä hoito -suositusten rinnalla on kehitetty myös Vältä viisaasti -suosituksia.

Farmaseutti neuvoo asiakasta apteekissa

Itsehoitolääkkeet, eli tutummin käsikauppalääkkeet, ovat tuttuja flunssan, kipujen ja allergiaoireiden lievittäjiä. Ne ovat yleensä turvallisia, mutta liiallinen käyttö tai yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa voivat aiheuttaa haittoja. 

Päivitettyyn itselääkityksen Käypä hoito -suositukseen on lisätty yhdeksän uutta lääkeainetta tai -muotoa. Muutamia lääkeaineita on myös poistunut itselääkinnästä. Esimerkiksi lasten ummetukseen tarkoitettua laktuloosia tulee nykyisin käyttää ainoastaan lääkärin ohjauksessa.

Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on ohjata itsehoitoa ja itsehoitolääkkeiden käyttöä siten, että ne ovat osa vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista hoitoa. Suosituksen avulla pyritään myös välttämään itsehoitolääkkeiden tarpeetonta käyttöä. Suositus painottaa, että itselääkityksen tulisi pääsääntöisesti olla lyhytaikaista. 

Käypä hoito -suositusten rinnalla onkin kehitetty Vältä viisaasti -suosituksia. Nimensä mukaisesti ne kertovat, mitä ei tule tehdä. Vältä viisaasti -suositukset koskien tulehduskipulääkkeitä, parasetamolia ja yskänlääkkeitä. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovellu kaikille potilasryhmille. Sydän- ja verenpainelääkkeitä käyttävien ja vatsahaavapotilaiden tulisi välttää niitä. 

Itsehoitolääkkeitä myytiin vuonna 2021 yhteensä liki 360 miljoonalla eurolla. Niiden turvallisen käytön ohjauksessa avainasemassa ovat apteekkien farmaseuttinen henkilöstö ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt.

Tutustu päivitettyyn suositukseen osoitteessa kaypahoito.fi/hoi50106. Päivitetyt potilasohjeet löytyvät helposti tulostettavassa PDF-muodossa osoitteesta kaypahoito.fi/khp00114.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi