Syksyn sateita

Syksy muistuttaa eteenpäin menemisestä. Vuodenajan muutokselle kannattaa antaa tilaa ja nauttia sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista tutustua toisenlaisiin puoliin itsessä ja arjessa.

Syksy – vuodenaika, johon liittyy monia vivahteita, värejä ja sävyjä. Se tuo mukanaan seuraavan ajanjakson. Syksy muistuttaa jälleen eteenpäin menemisestä, kun uudenlaiset rutiinit vietettyjen lomien jälkeen ovat perusarkea. Toisaalta syksy voi myös olla rauhoittumisen aikaa. Sadepäivät saavat tahdin muuttumaan – ehkä katselemaan ikkunasta tai tekemään vähän vähemmän kuin oli ajatellut.

Syksyn arki on sitä, mikä joskus vaatii totuttelua tai se voi olla sitä, mikä pitää rutiineissa kiinni, kun illat hämärtyvät ja erilaiset tunteet ovat lähempänä itseä. Kesällä auringon lämpö toi mukanaan hymyä; ehkä syksyn sateet tuovat surua tai muita tunteita, jotka ovat matalampia ja ajatukset ovat erilaisia kuin kesällä. Suomalaisina tunnemme nämä syyssateet hieman vahvemmin ytimisissämme kuin alempana sijaitsevissa Euroopan maissa, joissa lämpöasteet ja aurinko jatkavat lämmittämistään edelleen.

Syksy on silti hyvää aikaa. Se voi antaa tilaa eri puolille itsestämme ja nekin puolet tarvitsevat tulla nähdyiksi. Harva ihminen on vain aurinkoa hiuksissa ja kesän jäätelöpalloja. Syksyn äänetkin ovat erilaisia kuin kesän äänet; on ropinaa, lehtien rapinaa sekä maisemassa lentävät lehdet.

Syksyynkin voi varautua – niin varusteilla sadetakista sateenvarjoon, mutta myös antamalla tilaa vuodenajan muutokselle.

Tänä vuonna arki ennen kesää oli jotain aivan muuta kuin kukaan oli suunnitellut. Ehkä kesäänkin kuului suunnitelmien ja määränpäiden muutoksia. Syksy saattoi tuoda kaikuja vuoden tuomista hankalista haasteista tai sitten jo pidempien aikojen päästä. Matkat ja syyt siihen, mitä syksy tuo meihin ihmisiin ovat kaikilla erilaisia, mutta ne ovat kaikki oikeita. Syksy on juuri sitä aikaa, jolloin arki todennäköisemmin tuntuu joltain muulta kuin hohdokkaalta, jos on tuntuakseen. Jotta arki kuitenkin tuntuisi hyvältä, tarvitsemme ehkä eri asioita kuin kesällä. Läheisten kanssa vietettävää aikaa voisi miettiä uudella tavalla; tehdä pientä ja arkista uutta, joka ei ole suuren suurta, mutta voi muuttaa suoralta putkelta tuntuvaa arkea hetkeksi kevyemmäksi. Oikeastaan se muuttaa aika paljon sitä, miltä arki kokonaisuudessaan tuntuu. 

Toivottavasti syksyn tuulet ovat antaneet sinulle mahdollisuuden aktivoitua tekemään niitä asioita, joita haluat. Käydä läpi syksyn tuomia tunteita ja löytää samalla hieman erilaisia asioita kuin ennen. Syyssateessakin voi mennä ulos ja nähdä ja kokea paljon. Lämmin sauna ja suihku ulkona vietetyn sadepäivän jälkeen on yksi kokemus, jonka voi saada vain syksyllä. 

Anni

Työssäni Neuroliiton järjestösuunnittelijana tapaan ms-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavia sekä heidän läheisiään. Kohtaamiset herättävät minussa ajatuksia ja antavat näkökulmia arkeen. Näitä huomioita tuon esille tässä blogissa.

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi