Katse taivaalle ja pilviä bongailemaan!

Pilvien tarkkailu on hauska ja edullinen harrastus, joka onnistuu lähiympäristössäkin. Joidenkin pilvien perusteella voi ennustaa säätä.

Ukkospilvi taivaalla
Kuva: Shutterstock

Tulevasta säätilasta kertovat pilvet on helppo oppia tunnistamaan muodon perusteella.

Harsopilvet

Harsopilviä taivaalla
Harsopilviä.
Kuva: Shutterstock

Harsopilvet kertovat laajan sadealueen lähestyvän. Jääkiteistä muodostuvat harso­pilvet ovat korkealla. Niissä näkyy halo­ilmiöitä, kuten himmeä, sateenkaaren värinen kehä auringon tai kuun ympärillä, ja aurinko tai kuu kuultaa niiden läpi.

Jalaspilvet

Jalaspilviä taivaalla
Jalaspilviä.
Kuva: Shutterstock

Jalaspilvet näyttävät pehmeiltä untuvakoukuilta, ja joskus niitä kutsutaankin tuulen koukuiksi tai myrskyn kynsiksi. Ne ovat ensimmäinen merkki lähestyvästä laajasta sade­alueesta. Ne kertovat, että tulee lämmintä ja sateista. Sade alkaa noin 20 tunnin päästä ensimmäisistä jalas­pilvistä.

Kumpupilvet

Kumpupilviä taivaalla
Kumpupilviä.
Kuva: Shutterstock

Kumpupilvet liittyvät lämpimään vuodenaikaan, eli ne katoavat talveksi. Kesällä ne voivat kasvaa kuuro- tai ukkospilviksi, vaikka näyttävätkin aluksi poutaisilta hyvän sään hattaroilta. Kumpupilvet alkavat syntyä aamupäivän aikana kirkkaalle taivaalle. Niiden alareuna on tasainen, ja ratkaisevaa onkin yläreunan koko ja muoto. Jos kumpupilven korkeus kasvaa tornimaiseksi, luvassa voi olla sadekuuroja, ja jos yläreuna näyttää kuituiselta, siitä on kehittynyt ukkospilvi.

Ukkospilvi

Ukkospilvi taivaalla
Ukkospilvi.
Kuva: Shutterstock

Ukkospilvi näyttää alasimelta ja sen jääkiteistä muodostuva yläosa on kuituisen näköinen.  Ukkospilvi muodustuu, kun tavallinen kumpupilvi alkaa kohota kukkakaalimaisesti kohti yläilmoja auringon lämmön vaikutuksesta. Pilvi kasvaa, kunnes se kohtaa ilmakehän rajakerroksen, tropopaussin. Kun ylöspäin ei pääse, pilvi leviää sivusuunnassa. Näin syntyy ukkospilvelle tyypillinen muoto ja harsomainen yläosa. 

Lähde:
Jutussa on käytetty lähteenä meteorologi Leena Neitiniemi-Upolan esitelmää pilvistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi