Omahoidolla voit ehkäistä virtsatieinfektioita

Virtsatieinfektiot ovat ikävä ja yleinen vaiva. Tuoreet hoitotyön suositukset antavat hyviä ohjeita virtsatieinfektioiden omahoitoon.

Virtsatieinfektio syntyy, kun bakteerit pääsevät virtsarakkoon aiheuttaen siellä tulehduksen. Tyypillisin infektionaiheuttaja on ulosteperäinen E.Coli-bakteeri, joka siirtyy peräaukon, välilihan tai nivusten alueelta virtsaputken kautta virstarakkoon.

Aina kun epäilee sairastuneensa virtsatieinfektioon, on tärkeää hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen puheille. Hän osaa tehdä arvion tarvittavasta hoidosta. Ammattilaisen ohjauksessa on turvallista kokeilla omahoidon keinoja joko lääkärin määräämän lääkehoidon kanssa tai yksinomaisena keinona. Ammattilainen osaa myös tarkastaa omahoidossa käytettävien tuotteiden sopivuuden muun lääkehoidon kanssa.

Lääkkeettömät menetelmät virtsatieinfektioiden ehkäisyssä

Virtsatieinfektioiden ehkäisyssä kannattaa kokeilla päivittäisen nesteiden määrän lisäämistä. Nesteytys turvaa virtsateiden huuhtoutumisen, jolloin mahdolliset haitalliset bakteerit poistuvat rakosta virtsan mukana ja virtsan väkevyys pienenee.

Vuorokautinen perusnestetarve terveellä ihmisellä on noin 30 ml/kg. Esimerkiksi 70-kiloinen henkilö tarvitsee nestettä 2,1 litraa vuorokaudessa. Nestetarve lasketaan normaalipainosta, ei elopainosta. Nesteiden määrään lasketaan juodut nesteet kuten vesi, kahvi, virvoitusjuomat ja alkoholi sekä ruoan mukana tulleet nesteet. Jos nautittu kokonaisnestemäärä on alle 1,5 litraa vuorokaudessa, kannattaa juoda vettä niin, että vuorokautinen nestemäärä on 3 litraa.

Karpalotuotteita on käytetty jo kauan virtsateiden terveyden vahvistamiseen ja infektoiden ehkäisyyn. Karpalo sisältää proantosyanidiineja, jotka estävät bakteerien kiinnittymisen virstateiden limakalvolle. Karpalotuotteiden teho ei siis perustu karpalon happamuuteen. Karpalotuotteita on saatavilla monessa muodossa: kapseleina, mehuina ja uutteina. Tuoteselosteesta kannattaa varmistaa, että valmiste sisältää PACs- proantosyanidiineja. Päivittäinen PACs- proantosyanidi -määrä olisi hyvä olla vähintään 36 mg.

D-mannoosi on luonnossa esiintyvä sokeri, joka imeytyy verenkiertoon ylemmästä suolikanavasta ja suodattuu munuaisten kautta virtsarakkoon. Haitalliset bakteerit kiinnittyvät D-mannoosiin ja poistuvat virtsan mukana virtsarakosta. D-mannoosi ei nosta verensokeria, ja siten myös diabeetikot voivat turvallisesti käyttää tuotetta. Tuotetta myydään kapseleina, jauheena ja tabletteina. Tutustu D-mannoosituotteen annosteluohjeeseen ennen käytön aloittamista. D-mannoosia myydään apteekeissa.

Probiootit ovat ravinnossa tai lääkevalmisteessa oleva yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä. Niiden avulla pyritään heikentämään erityisesti E.Coli- bakteerin toimintaa. Yleisemmin käytettyjä probiootteja ovat maitohappobakteerit, esimerkiksi Lactobasilli- ja Bifidobakteerit. Probiootteja voi nauttia kapseleina ja juomana tai käyttää emättimen kautta voiteena tai puikkona.

Rohdosyhdistelmävalmisteet sisältävät luonnosta saatavia rohdoksia, joiden on todettu vähentävän elimistön tulehduksia ja vahvistavan puolustusjärjestelmää. Suositeltavat valmisteet sisältävät muun muassa kurkumaa, hyaloronihappoa, kiinanruusua eli hisbicusta, mirhamia, kversetiinia tai kondroitiinisulfaatti. Asiantunteva luontaistuotekauppias osaa auttaa sopivan valmisteen löytämisessä.

FAKTA:

Virtsatieinfektiota ehkäisevä hygieniakäyttäytyminen

Hygieniakäyttäytyminen on tärkeä osa virtsatieinfektoiden ehkäisyä. Seuraavat ohjeet auttavat torjumaan haitallisten
bakteerien pääsyä virtsateihin:

  • Pese kädet huolellisesti saippualla sekä ennen että jälkeen WC:ssä käynnin ja desinfioi kädet pesun jälkeen.
  • Pyyhki genitaalialue edestä taaksepäin (suunta virtsaputkensuulta peräaukkoon päin).
  • Pese genitaalialue pelkällä vedellä aamulla, illalla ja yhdynnän jälkeen bidee-suihkua käyttäen.
  • Kuivaa genitaalialue pesun jälkeen paperilla, ei pyyhkeellä. Jos kuitenkin käytät pyyhettä, pyyhkeen tulee olla henkilökohtainen ja puhdas.
  • Suosi puuvillaisia tai luonnonkuituisia alushousuja.

Kirjoittajat:

Korpela Tarja, sh, HtT, lehtori, LAB-ammattikorkeakoulu
Harju Eeva, sh, TtT, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto

Lähteet:
Virtsatieinfektioiden ehkäisyn omahoito aikuisilla. Hoitotyön suositus. Hoitotyön tutkimussäätiön asettama työryhmä. Helsinki: Hoitotyön tutkimussäätiö 2020. 
Voidaanko karpalotuotteilla ehkäistä virtsatieinfektioita? Näyttövinkki 2/2020. Helsinki: Hoitotyön tutkimussäätiö 2020.

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi