Kasviproteiini edistää terveyttä, liha ei

Eläinproteiinipainotteiseen, runsaasti lihaa sisältävään ruokavalioon liittyy terveysriskejä.

Eri värisiä papuja
Kuva: Pixabay

Eläinproteiiniin painottuva ruokavalio ja erityisesti runsas lihan käyttö yhdistyvät tyypin 2 diabetekseen ja lisäävät sairauksista johtuvien kuolemien riskiä. Keskeisen kasviproteiinin, viljatuotteiden, kohdalla yhteydet ovat päinvastaiset. Tulokset ilmenevät keväällä Itä-Suomen yliopistossa julkaistusta väitöstutkimuksesta

Tutkimuksen laatija, filosofian tohtori, terveystieteilijä Heli Virtanen arvioi, että lihankäytön yhteyttä sairausriskeihin voisi selittää esimerkiksi se, että lihaa syövillä oli keskimäärin suurempi painoindeksi ja korkeammat tulehdus- eli CRP-arvot. CRP, eli C-reaktiivisen proteiinin pitoisuus veressä kertoo elimistön matala-asteisesta tulehduksesta. 

Runsaasti viljatuotteita käyttäneiden painoindeksi oli pienempi, veren tulehdusarvot matalampia ja paastoverensokeri alhaisempi. Paastoverensokerin avulla tutkitaan, sairastaako henkilö diabetesta. Suurentunut arvo voi kertoa myös siitä, että varsinainen diabetes voi puhjeta lähivuosina, ellei elämäntapoihin tehdä muutoksia.

– On myös hyvä muistaa, että valtaosa suomalaisista saa suosituksiin nähden ruokavaliostaan aivan riittävästi tai jopa tarpeettoman paljon proteiinia, joten proteiinin riittävästä saannista harvoin tarvitsee kantaa huolta ikäihmisiä lukuun ottamatta, Virtanen toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi