Kaikille sopiva luontoliikunta haastaa aivot

Tarkkuussuunnistuksessa liikkumisen rajoitteet eivät määritä suoritusta, sillä ratkaisevaa on kartan ja maastonluvun tarkkuus.

Kuva: Shutterstock

Suomen Suunnistusliiton kanssa yhteistyönä järjestetyt tarkkuussuunnistuksen lajikokeilut eri puolilla maata ovat saaneet hyvän vastaanoton Neuroliiton jäsenyhdistyksissä. Kokeiluja on järjestetty kahden vuoden aikana seitsemällätoista paikkakunnalla. Tänä vuonna monilla paikkakunnilla järjestetään tarkkuussuunnistuksen kuntorasteja, joihin kaikki lajista kiinnostuneet ovat tervetulleita. Myös kaikissa kilpailuissa on mukana kuntosarja, jossa lajia pääsee kokeilemaan. 

Tarkkuussuunnistus, eli TrailO, oli yhtenä lajina vuonna 2021 Neuroliiton ja Liikehäiriösairauksien liiton liikuntavastaavien koulutuksessa Maskun kuntoutuskeskuksessa. Kokemus lajista oli niin hyvä, että liikuntavastaavat esittivät toiveen saada laji laajemmin alueyhdistysten tietoisuuteen. Näin käynnistyi yhteistyö Suomen Suunnistusliiton kanssa. 

Lajikokeilujen käytännön toteutuksesta ovat huolehtineet Suunnistusliiton tarkkuussuunnistajat Neuroliiton jäsenyhdistysten hoitaessa tiedottamisen. Neuroliiton vuoden 2021 joulukeräyksessä kerätyillä varoilla on katettu kokeilutilaisuuksista syntyneitä kartoitus- ja karttojen painatuskuluja, sekä järjestäjien matkakuluja.

– Tavoitteena oli löytää ulkoliikuntalaji, joka sopisi myös liikuntaesteisille, kertoo lajikokeilujen aikaan Neuroliiton liikuntapalvelujen erikoissuunnittelijana toiminut, nykyisin eläkkeellä oleva Riitta Samstén.

– Tarkkuussuunnistus on osoittautunut juuri oikeaksi lajiksi sen tasaveroisuuden vuoksi. Lisäksi lajissa viehättää rauhallinen aivotoiminnan haastaminen kiireisen fyysisen suorittamisen sijasta, hän jatkaa.

Tarkkuussuunnistuksessa heikonkin liikuntakyvyn omaavat henkilöt voivat harrastaa ja kilpailla tasaveroisesti muiden kanssa. Lajissa ratkaisevaa on kartan ja maastonluvun tarkkuus, ei liikkumisnopeus. Liikkumiseen saa käyttää apuvälineitä ja avustajaa, mitä kannattaa hyödyntää, jos on epävarma jaksamisestaan. Ratojen pituus voi vaihdella muutamasta sadasta metristä pariin kilometriin.

Tarkkuussuunnistaja liikkuu luonnossa hyväkulkuisilla poluilla, lukee karttaa, vertaa sitä maaston muotoihin ja yrittää päätellä mikä maastossa näkyvistä rastilipuista on karttaan merkityssä kohdassa. Rastitehtäviä ratkotaan päättelemällä maastosta monenlaisia asioita, kuten korkeuseroja ja muotoja, eri kohteiden keskinäistä sijaintia, ilmansuuntia, etäisyyksiä ja niin edelleen. Erinomaista aivojen haastamista.

Kokemuksistaan tarkkuussuunnistuksesta kertovat pääkaupunkiseudulla asuvat Anu Niskanen ja Jarmo Lötjönen. Anulla on lajissa kilpailemisesta jo useamman vuoden kokemus, Jarmo on tutustunut lajiin ensin apuvälinemessuilla ja viime kesänä Helsingin ja Uudenmaan neuroyhdistyksen organisoimassa lajikokeilussa.

Tarkkuussuunnistus tukee kognitiivisten oireiden kuntoutusta.

Luonnossa liikkuminen on molempien mielestä lajin suuri etu. Luonnon tarkkailu tuo oman lisämausteensa rastien ratkomiseen, joka haastaa ajattelua ja hahmottamista.

– Tarkkuussuunnistus on enemmän hoksaamista kuin fyysistä kuntoa vaativa laji. Myös kisailu muiden osallistujien kanssa tuo mukavasti jännitystä radan kiertämiseen, kertoo Jarmo. 

Neurologisiin sairauksiin liittyy usein kognition vaikeuksia, joiden kuntoutusta laji tukee erinomaisesti. 

– Tarkkuussuunnistuksen tehtävissä aivot ovat tiukassa treenissä, jonka takia olo voi olla jälkeenpäin tosi väsynyt, toteaa Anu oman kokemuksensa pohjalta.

Molemmat kehottavat kokeilemaan lajia rohkeasti. Tapahtumien järjestäjät ja kokeneemmat harrastajat opastavat ja neuvovat mielellään lajin saloihin. 

FAKTA

Lajitieto haltuun

Tarkkuussuunnistuksen kuntorastit ja harjoitukset 2024

Harjoituksiin ja esittelyihin ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet. Harjoitukset ovat hyvä tapa myös tutustua lajiin ensimmäistä kertaa. Tarkemmat tiedot tapahtumista ja käytännön ohjeet osallistumiseen löytyvät Suomen Suunnistusliiton tarkkuussuunnistuksen nettisivuilta (trailo.fi). Kalenteri täydentyy kauden edetessä. 

Huhtikuu 

21.4. Harjoituskilpailu PreO ja TempO, Helsinki

25.4. PreO Kuntorastit, Salo

Toukokuu

4.5. PreO-Sprint, Turku

7.5. NoseHill PreO, Lieto

20.5. Kuntorastit, Hämeenlinna

27.5. Kuntorastit, Muurame

Kesäkuu 

4.6. Kuntorastit, Mäntsälä

16.6. Kuntorastit, Alajärvi

30.6. Kuntorastit, Salo

Heinäkuu 

20.7. Kuntorastit, Salo

Elokuu 

1.8. Kuntorastit, Sastamala

13.8. Kuntorastit (PreO), Lahti

20.8. Kuntorastit, Kaustinen

22.8. Kuntorastit, Liperi

Lokakuu 

20.10. Kuntorastit, Salo

26.10. Kuntorastit, Turku

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Vastaa lukijatutkimukseen

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi