Digitaalisuus on elämän hallintaa ja eskapismia

Juha Nummela julkaisee verkossa kantaaottavia teoksia ympäröivästä yhteiskunnasta sekä puhtaasti esteettistä grafiikkaa. Nummelan työt syntyvät tietokoneella, suulla käytettävällä hiirellä, sillä etenevä sairaus on vienyt häneltä liikuntakyvyn.

Juha Nummelan teos "More" vuodelta 2016
More (2016) Some of us are never satisfied. "Kuva kommentoi kohtuuttomuuden kulttuuria. Ylensyöminen on meidän aikamme kuva; ihmisiltä puuttuu itsehillintä. Paitsi ruokaa, kaikkea muutakin käytetään liikaa", Juha Nummela sanoo.

Helsingin Arabianrannassa on valoisa kaksio, jonka sisustuksesta näkee, että asukkaalla on esteettistä silmää. Värit ovat levolliset ja kaikki esineet vaikuttavat harkituilta. Missään ei ole mitään ylimääräistä.  

Seinillä on kehystettynä omaa grafiikkaa. 

Koti on Juha Nummelan asunto palvelutalo Merenpisarassa. Hän ottaa vieraan vastaan työpöytänsä ääressä, tietokoneellaan istuen. Hänellä on päässään silmälasien näköinen laite, jonka sangasta taittuu suun eteen pientä mikrofonia muistuttava suukappale. Laite on Glassouse, niin kutsuttu click-bite -hiiri, jonka avulla tietokonetta, kännykkää tai vaikka älytelevisiota voi käyttää ilman käsiä.  Hiirtä ohjataan pään liikkeillä ja puremalla. Se yhdistyy käytettävään laitteeseen langattomasti bluetoothin kautta. 

Click-bite -hiiri antaa vapautta ja mahdollisuuden hallita omaa arkea.

Nummelan mukaan hiiri mahdollistaa hänelle elämän sellaisena kuin se nyt on. Se antaa vapautta ja mahdollisuuden hallita omaa arkea.  

− Pyrin olemaan mahdollisimman itsenäinen. Hoidan netin kautta esimerkiksi pankkiasiat ja ruokatilaukset. Ja totta kai ajanvietto on yksi iso osa elämää.  

Yksinkertaista ja toimivaa 

Juha Nummelan työväline ja ikkuna maailmaan, click-bite -hiiri, on idealtaan yksinkertainen. 

− Kaikki tekniikka on näissä sangoissa. Silmien yläpuolelle jäävä sensori reagoi pääni liikkeisiin. Suukappaleessa on hiiren kytkin. Niin kauan kuin hampaat ovat yhdessä, hiiri on pohjassa, Nummela kuvailee.  

Laite oli alun perin Nummelan 50-vuotislahja veljeltään kolme vuotta sitten. Nyt käytössä on jo hiiren uudempi versio.  

− Laite on kehittynyt paljon. Ainoa heikkous on, että suukappale väsyy. Se kestää vain noin 100 000 klikkausta, mikä tulee minulla täyteen jo kahdessa kuukaudessa.  

Laitteeseen saa uusia suukappaleita valmistajan verkko­kaupasta, eivätkä ne ole Nummelan mukaan kalliita.  

Itse laite maksaa noin 500 euroa.  

− Minusta summa ei ole suuri, kun ajattelee miten paljon tämä laite mahdollistaa.  

Hiiri on hyvin herkkä, mikä on Nummelan mielestä hyvä asia.  

− Näytöt ovat aika suuria. Herkemmän hiiren kanssa pään liikkeen ei tarvitse olla kovin iso, jotta voit hallita ruutua. Herkkyyttäkin toki pystyy tässä laitteessa säätämään.  

Seisovilta jaloilta pyörätuoliin 

Nummela sairastaa ensisijaisesti etenevää MS-tautia. Diagnoosista on pian 20 vuotta, ja tänä aikana se on vienyt miehen liikuntakyvyn.  

− Saatuani diagnoosin vuonna 2000 jatkoin työssäni graafisena suunnittelijana vielä viitisen vuotta. Sairaus oli kuitenkin todella aggressiivinen alusta asti ja liikkumiskykyni heikkeni nopeasti.  

Nummela vastusti näkyvien apuvälineiden käyttöön ottoa viimeiseen asti.  

− Ne tuntuivat konkretisoivan sitä, kuinka sairas olen. Pyrin olemaan mahdollisimman pitkään ilman. Rollaattoria en ole ikinä käyttänyt. Menin suoraan seisovilta jaloilta tuoliin, hän kertoo.  

Viimeinen vuosi yksin asuessa oli hyvin hankala. Koti­hoito järjesti Nummelan lopulta Merenpisaraan, jossa hän on asunut nyt 12 vuotta. Ja viihtynyt. 

− Täällä on oma rauha. Henkilökunta ei tyrkytä apua, mutta on läsnä tarvittaessa. Se sopii minun luonteelleni, hän sanoo.  

Muuttuva minäkuva 

Kun muu kommunikointi käy koko ajan vaikeammaksi, tietokoneen avulla Nummela voi toteuttaa itseään kuviensa kautta ja myös kommunikoida yleisönsä kanssa. Se on hänelle erittäin tärkeää. 

Tietokoneen avulla Nummela voi toteuttaa itseään kuviensa kautta ja myös kommunikoida yleisönsä kanssa.

Fyysisesti aktiiviselta ja levottomaltakin mieheltä on vaatinut paljon sopeutua siihen, että ei voi tehdä asioita itse. Jalat ja kädet eivät enää toimi.  

– Kaikki se elämä, mitä oli ennen sairautta, on poissa. Tietotekniikka on tuonut kuitenkin jotain tilalle, hän sanoo.  

− Digitaalinen maailma ei ole kaikki, mutta se on merkittävä osa minua. Se tarkoittaa minulle sekä mahdollisuuksia että eskapismia. Sen kautta voin pitää yllä sellaista minäkuvaa kuin itse haluan. Voin olla itseni ilman sairautta. 

Juha Nummelan digitaalinen galleria löytyy osoitteesta nobody.fi. 

 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi