Vessapassi tarpeellinen, mutta vähällä käytöllä

Vessapassia näyttämällä ovet aukeavat yleensä niissäkin paikoissa, jotka eivät ole virallisesti Vessapassissa mukana, ilmenee Crohn ja Colitis ry:n kyselystä.

Crohn ja Colitis ry keräsi Vessapassin käyttökokemuksista tietoa heinäkuussa 2020 toteutetulla kyselyllä. Kyselyyn vastasi liki 300 henkilöä. Eniten vastauksia tuli Neuroliiton ja Crohn ja Colitis ry:n jäseniltä.

Vessapassi ja sen toisella puolella oleva Neuroliiton diagnoosikortti
Vessapassi ja sen toiselta puolelta löytyvä Neuroliiton diagnoosikortti.

Enemmistöllä oli ollut Vessapassi käytössä 1–5 vuotta. Kolmasosa vastaajista ei kuitenkaan ole käyttänyt Vessapassiaan koskaan. Syyksi tähän he kertoivat sen, että vessojen ovet aukeavan ilman passiakin. Moni kertoi vähäisen käytön syyksi myös sen, ettei omalla asuinalueella ole tarpeeksi virallisia Vessapassipaikkoja.

Vessapassiyhdistykset haluavatkin muistuttaa, että Vessapassia voi ja kannattaa käyttää myös paikoissa, jotka eivät ole virallisesti Vessapassissa mukana, sillä hyvin usein näissäkin paikoissa vessan ovet aukeavat passia näyttävälle. Passin käyttäminen on osaltaan myös keino lisätä sen tunnettuutta.

Kyselyn vastausten mukaan tietoisuus Vessapassista ei ole vielä käyttäjien toivomalla tasolla, mikä osaltaan nostaa kynnystä käyttää Vessapassia.

Osa koki Vessapassin näyttämisen nolostuttavaksi.

– Meidän alueella on vähän paikkoja, jotka ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä Vessapassin. Muualla ei sitten oikein kehtaa näyttää passia ja kysyä pääseekö vessaan, toteaa eräs kyselyyn vastannut.

Vessapassi tuo mielenrauhaa

Kyselyssä pyydettiin vastaajia arvioimaan Vessapassin tärkeyttä asteikolla yhdestä viiteen ja arvosanaksi muodostu 4,54. Tämä passin tärkeydelle annettu korkea arvosana on mielenkiintoinen, sillä lähes kaikki vastaajat kertoivat käyttävänsä passia satunnaisesti tai eivät ole käyttäneet passia lainkaan. Selityksen tälle antanee erään vastaajan kommentti: ”Ei ole käytöstä kokemuksia, mutta Vessapassi antaa todella paljon mielenrauhaa.”

Eli vaikka Vessapassi ei olisikaan aktiivisessa käytössä, tuo sen olemassaolo haltijalleen mielenrauhaa ja uskallusta liikkua vapaammin julkisilla paikoilla.

Vessapassi toimii

Vaikka passin tunnettuutta harmiteltiin, sen toimivuutta kiiteltiin paljon.

– Useimmissa liikkeissä passiin suhtaudutaan oikein ystävällisesti, vaikkei se olisikaan liikkeessä työskentelevälle ennalta tuttu. Passi on selkeä, joten sen viestiä ei voi ymmärtää väärin, eräs vastaaja kommentoi.

– Selvisin ilman vahinkoa wc:hen kun näytin passia ja selitin tilanteen. Ilman passia olisi varmasti aiheuttanut pahennusta.

Monelle Vessapassi toimii myös ”todisteena” invavessan käytölle:

– Invavessaan pääsyyn olen käyttänyt, kun pitää jotenkin todentaa, että pitää päästä sinne. Yleensä kun pyrkii invavessaan omin jaloin, saa paheksuvia kommentteja.

Vessapassi on Crohn ja Colitis ry:n rekisteröimä tavaramerkki. Vessapassi on Neuroliiton potilasjäsenten jäsenetu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi