Tartu tilaisuuteen

Läheisille on olemassa omia kanavia purkaa mieltään ja saada tukea. Lisäksi monet kurssit ja kuntoutukset on tarkoitettu yhtä lailla läheisille kuin sairastaville.

KUVA: Shutterstock

Parikurssit tukevat molempien pärjäämistä. Niiden tavoitteena on vahvistaa parisuhdetta ja löytää uusia keinoja selvitä sairauden kanssa, yhdessä. Kursseilla keskustellaan puolison kanssa oman parisuhteen vahvuuksista ja haasteista sekä sairauden vaikutuksista yhteiseen elämään.

Omaishoitajien parikurssit ovat Kelan kustantamia kuntoutuskursseja, jolle omaishoitaja ja hoidettava osallistuvat yhdessä. Läheisen osallistuminen kuntoutukseen tukee yhdessä pärjäämistä. Kurssille päästäkseen ei tarvita omaishoitosopimusta, lääkärinlausuntoa tai liitteitä, eikä kotikunnan selvitystä omaishoitajan ja omaisen kotona selviytymisestä. Omaishoitajien kurssille voi osallistua toistuvasti, jos elämäntilanne sitä edellyttää. 

Parikurssien lisäksi tarjolla on erilaisia teemakursseja, joille voi osallistua läheisen kanssa. Läheisen ei tarvitse olla puoliso. Kurssien teemoja ovat esimerkiksi ikääntymiseen liittyvät aiheet tai omien voimavarojen tunnistaminen.

Perhekurssit tukevat koko perheen sopeutumista muutoksiin, joita perheenjäsenen sairastuminen tuo mukanaan. Tarkoituksena on auttaa jokaista ottamaan puheeksi sairauteen liittyviä kysymyksiä ja lisätä keskinäistä ymmärrystä.

Tuetut lomat tarjoavat kohtuuhintaisen mahdollisuuden virkistäytymiseen. Lomaa voi hakea perheenjäsenten tai avustavan henkilön kanssa. Lomia on eri teemoilla ja 20 euron vuorokausihintaan sisältyy majoitus, täysihoito, ryhmäkohtainen ohjelma sekä lomapaikan muu vapaa-ajanohjelma.

Tietopäivät ovat avoimia myös läheisille. Neuroliitto järjestää Tietopäiviä eri puolilla Suomea, erilaisin teemoin. Tietopäiviin ovat myös läheiset tervetulleita. Päivän aikana saa tietoa mm. sosiaaliturvaan ja kuntoutukseen liittyen. Lisäksi mukaan on aina eri alojen ammattilaisia kertomassa mm. itsehoidosta, ravinnosta ja liikunnasta.

Neuroliiton tarjoamiin kuntoutuskursseihin voit tutustua täällä. Neuroliiton tapahtumatarjonta löytyy kokonaisuudessaan tapahtumakalenterista. Lisäksi Väestöliitto tarjoaa monia ilmaisia palveluja parisuhteen tueksi. Katso lisää osoitteesta hyvakysymys.fi.

Syksyn ohjelmaa läheisille ja pariskunnille

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Tutustu tapahtumakalenteriin tästä!

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi