Synnyttäjän saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin

Tutkimus tukee ajatusta, että synnyttäjän saama antibiootti vaikuttaa lapsen suoliston mikrobiomiin.

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen (ajog.org) mukaan lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tutkimuksessa oli mukana lähes 46 000 lasta, ja sen mukaan äidin antibioottihoito ei liity lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Synnytyksen aikana äideille annettu antibiootti ehkäisee tehokkaasti vastasyntyneiden harvinaisia B-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita ja kuolemia. Suomessa lähes joka neljäs alateitse synnyttävä äiti saa antibioottia.

Tutkimus tukee ajatusta, että synnytyksen aikana äidille annettu antibiootti vaikuttaa lapsen suoliston mikrobiomiin, mikä voi vaikuttaa lapsen pitkäaikaiseen terveyteen. Tutkimuksen johtajan, lastentautiopin professorin Terhi Ruuskan, mukaan tulos rohkaisee kehittämään tarkkoja ehkäisymenetelmiä B-ryhmän streptokokki-infektioille. Tällainen voisi olla äidille annosteltava rokote, joka ei vaikuttaisi lapsen normaaliin mikrobiomiin.

Tutkimus seurasi vuosina 2007–2018 Pohjois-Pohjanmaalla alateitse syntyneitä lapsia ja hyödynsi kansallisia rekisterejä sekä sairaaloiden potilasjärjestelmiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi