Muista juoda kun helteet hiostavat

Pitkittynyt nestevajaus heikentää elimistön puolustuskykyä.

Pullosta kaadetaan vettä juomalasiin
Kuva: Shutterstock

Normaalisti aikuisen on hyvä nauttia nesteitä pari litraa päivässä: puolitoista litraa juoden ja loput saadaan yleensä ravinnon mukana. Tarve on sama miehille ja naisille ikään katsomatta. Helteellä nesteen tarve kasvaa.

Vettä olisi hyvä juoda pieniä määriä pitkin päivää, sillä kerralla kulautetusta suuresta määrästä imeytyy vain osa. Koko päivän juomattomuutta ei voi paikata valtavalla kerta-annoksella illalla. Hikoillessa elimistöstä poistuu myös suolaa, joten lasiin kannattaa kaataa välillä myös kivennäisvettä.

Riittävästi nesteytetty elimistö jaksaa taistella ulkoisia uhkia vastaan ja kykenee myös poistamaan kuona-aineet tai lääkkeiden aineenvaihduntatuotteet tehokkaasti. Hyvä nestetasapaino pitää myös mielen vireänä.

Erityisen tärkeää riittävä nesteytys on ikääntyneille. Ikääntyessä veden osuus kehon kokonaismassasta laskee kahdesta kolmasosasta noin puoleen. Samalla janon tunne vaimenee aivoissa tapahtuvien ikääntymismuutosten seurauksena, eikä nestetasapainon säätelyssä voi aiemmissa määrin luottaa omiin tuntemuksiin.

Mistä sitten tietää, juoko tarpeeksi?

Virtsan väri kertoo nestetasapainosta paljon: jos virtsa on tavallista tummempaa, ja tarvetta vessavierailuille tuntuu olevan harvemmin kuin yleensä, on juonut liian vähän vettä. Normaalitilanteessa jano kertoo, kun on aika juoda, mutta helteellä se on myöhäinen merkki nesteytyksen tarpeesta. Hikoilun loppuminen on jo huolestuttava nestehukan merkki.  

Huolehdi itsestäsi helteellä:

  • Juo vähintään 1,5 litraa vettä vuorokauden aikana.
  • Jos hikoilet runsaasti, kivennäisvesi palauttaa elimistöön tarpeellisia suoloja
  • Oluet ja siiderit eivät nesteytä, vaan päin vastoin kuivattavat elimistöä lisäämällä virtsaamisen tarvetta.
  • Pissahätä pitää tulla. Jos ei tule, olet juonut liian vähän.
  • Pidä kehosi viileänä: älä ulkoile kuumimpaan aikaan keskipäivällä, pukeudu väljiin, vaaleisiin vaatteisiin ja kostuta tarvittaessa vaatteet kehon viilentämiseksi.

Lähde: Terveystalo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi