Erkki Kivalo -palkinto professori Perttu Lindsbergille

Helsingin yliopiston neurologian professori Perttu Lindsbergille myönnettiin Suomen neurologisen yhdistyksen merkittävin huomionosoitus.

Erkki Kivalo -palkinto myönnettiin professori Perttu Lindsbergille hänen ansioistaan kliinisen neurologian sekä neurologisen opetuksen kehittäjänä, aktiivisena neurologian tutkijana sekä neurologian popularisoijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Monipuolisen uran taustalta löytyy inhimillinen ominaisuus, uteliaisuus.

– Olen aina ollut utelias ja valmis oppimaan uutta. Uran edetessä on tullut eteen monia kiinnostavia asioita. Ja kun niihin on vähän perehtynyt, aihe on vienyt mennessään. On hienoa, että olen voinut tutustua neurologiaan niin monesta eri näkökulmasta ja samalla edistää sen kehitystä Suomessa.

Lindsbergin tähänastisen uran kenties suurin saavutus on syntynyt tutkimustyön ja kliinisen potilastyön yhdistämisestä. Hän oli keskeisessä roolissa, kun HYKSissä alettiin 1990-luvulla kokeilla liuotushoitoa aivoinfarktipotilaisiin.

– Se oli tärkeää kehitystyötä ja armotonta kilpajuoksua kelloa vastaan. Onnistuimme rakentamaan maailman tehokkaimman päivystysketjun, jossa potilas kyettiin kuvauksineen hoitamaan keskimäärin 20 minuutissa siitä, kun hän tuli ovesta sisään. Avainasemassa oli potilastyön ja tutkimuksen yhdistäminen, sillä saimme liuotuslääkkeestä käyttökokemuksen osana kliinistä tutkimusta.

Lindsberg korostaakin tutkimustyön merkitystä lääketieteessä ja neurologian alalla.

– Kliiniset tutkimukset takaavat sen, että diagnostiikka ja hoidot kehittyvät. Meillä on Suomessa hyvät potilasaineistot ja tutkimuksiin innokkaasti osallistuvat potilaat. Tällaisia voimavaroja ei saa jättää käyttämättä. Toivonkin, että valtiovalta ymmärtää, ettei kliinisen tutkimuksen rahoittamisessa saa ottaa taka-askeleita, Lindsberg painotti.

Hän peräänkuulutti kiitospuheessaan myös satsauksia aivosairauksin hoitoon.

– Aivosairauksien tautitaakka on dominoiva, Suomessa kulut ovat vuositasolla noin 10 miljardia euroa. Aivosairauksien ehkäisyyn on satsattava, sillä niihin on mahdollista puuttua keinoin, jotka maksavat itsensä takaisin.

Paitsi neurologian professorina Helsingin yliopistossa, Lindsberg toimii ylilääkärinä HYKSissä ja tutkimusryhmän johtajana Biomedicumissa. Hän on julkaissut tähän mennessä 115 alkuperäisjulkaisua ja 33 katsausta kansainvälisissä vertaisarvoiduissa sarjoissa sekä yli 150 erilaista kirjoitusta Duodecim-lehdessä. Hän on myös ohjannut lukuisia opinnäytetöitä.

Lue lisää: Suomen neurologinen yhdistys

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Suomen MS-säätiö

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi