Tanssi eheytti sairauden muuttamaa kehonkuvaa

WiseMotion-menetelmä auttoi Juliana Kanstrénia tunnistamaan, mihin hän pystyy sairautensa tuomista haasteista huolimatta.

Juliana kokeilemassa WiseMotion-menetelmää.
Kuva: Ville Rinne

Tanssillinen liikeilmaisu – se on minua. Olen omassa itsessäni, hengityksessäni ja liikkeessäni totta itselleni, Juliana Kanstrén, 60-vuotias MS-tautia sairastava fysioterapeutti ja kuvataiteilija miettii Sisiliassa järjestetyn tanssin ja neurotieteen retriitin jälkeen. WiseMotion-retriitti vaikutti häneen syvästi.

– Tunsin, kuinka voin olla hengityksessäni ja liikkeen vapaassa virrassa läsnä itselleni, Juliana sanoo.

Läntisessä Sisiliassa, Trapanissa järjestetyn retriitin workshopeissa työskenneltiin kehotietoisella menetelmällä. Juliana kertoo, että esimerkiksi silmät kiinni liikkuminen auttoi tunnistamaan oman liikkeen, tanssin ja hermojärjestelmän yhteistyötä.

Parasta antia oli se, kuinka sairauden muuttamassa kehonkuvassani tapahtui eheytymistä. Liikkuessani sain keskittyä siihen, mihin omassa kehossani pystyn.

Liike on meditatiivista

WiseMotion on tutkija Hanna Poikosen kehittämä liikkumisen menetelmä, joka vapauttaa luovuutta ja parantaa kehollisia taitoja. Siinä keskitytään hengitykseen ja sisäisiin tuntemuksiin. Liike on myös meditatiivista. Workshopeissa liikuttiin yksin sekä yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa.

– Workshopit pidettiin kahdesti päivässä. Niissä tehtiin liikeharjoitteita ja keskusteltiin kokemuksista. Hanna kertoi meille myös tanssin vaikutuksista kehoon ja aivoihin neurotieteen näkökulmasta. Havaintovälineinä hänellä olivat muun muassa anatomian luennoilta tutut, muoviset aivot.

Ryhmässä oli nuoria ja terveitä aktiivisia tanssin harrastajia, mutta myös tavallisia liikkujia sekä heitä, joille liikkuminen ei ole itsestäänselvyys.

– Hanna oli huomioinut tuntisuunnitelmissaan esimerkiksi MS-taudin tuomat haasteet. Minulla oli mahdollisuus säädellä oman liikkumiseni vaativuutta.

Luovaa liikkumista ryhmissä tarvitaan

Juliana sairastaa PPMS:ää eli ensisijaisesti etenevää MS-tautia. PPMS on harvinaisempi MS-taudin alatyyppi. Siinä oireet ja invaliditeetti lisääntyvät tasaisesti sairauden alusta alkaen. Selviä pahenemisvaiheita ei välttämättä ole, ei myöskään hyvin tehoavaa hoitoa.

Juliana on fysioterapeutin työssään käyttänyt välineenä liikeimprovisaatiota. Nyt hänen tulokulmansa oli vielä omakohtaisempi.

– MS-tauti on runsaan kymmenen vuoden ajan häirinnyt liikkumistani. Retriitissä pystyin tutkimaan omaa kehomieleni ääntä ja kykyäni tanssi-ilmaisuun.

Juliana koki, että WiseMotion-workshopeista saadut kokemukset olivat vaikuttavia ja lyhyellä aikavälillä tehokkaampiakin kuin kuntoutuksena saadussa fysioterapiassa.

– Toki sitäkin tarvitsen säännöllisesti tukemaan liikkumistani ja harjoitteluani.

Erityisesti WiseMotionin neurotieteellisestä lähtökohdasta suunniteltu ohjelma antoi paljon Julianan liikkumiselle ja kehonhallinnalle.

Jo ensimmäisten workshopien jälkeisenä aamuna tunsin tasapainoni vakaammaksi. Jaksoin tanssia ja kävellä ilman apuvälineitä Sisiliasta poislähtöön asti. Liikkumiseni tuntui varmemmalta pitkään kurssin jälkeenkin.

Naisen mielestä ohjattuun liikeimprovisaatioon ja tanssiin perustuvia menetelmiä kannattaisi tarjota heille, joilla on liikkumisessa ja toiminnassa vaikeita ongelmia.

– Kokemukseni mukaan kiinnostusta riittäisi, mutta tarjontaa on harmittavan vähän.

Kuka?

Juliana Kastrén.
Kuva: Ville Rinne
  • Juliana Kanstrén, syntynyt vuonna 1958
  • asuu Helsingissä
  • MS-oireet alkaneet vaikuttaa elämää haittaavasti 1990-luvun puolivälissä, diagnoosi PPMS 2015
  • fysioterapeutti ja kuvataiteilija
  • sai retriittiin ja matkalle mukaan henkilökohtaisen avustajansa Helsingin sosiaalitoimen vammaispalvelun kautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi