EB-viruksen ja MS-taudin yhteyden selvittämiseen 7,1 Meur

Eurooppalainen BEHIND-MS -tutkimuskonsortio selvittää mekanismia, jolla EB-virus vaikuttaa MS-taudin puhkeamiseen.

Keväällä 2022 saatiin vahvistus pitkään arvellulle yhteydelle MS-taudin ja Epstein-Barr -viruksen välillä. Vuosikymmeniä tutkittu aihe sai sinettinsä yhdysvaltalaisen, valtavaan 10 miljoonan ihmisen aineistoon perustuvan tutkimuksen tuloksista: EB-virus on yksi keskeinen MS-taudin syy. 

Yhteys siis tiedetään, mutta mekanismi, jolla virus MS-taudin laukaisee, on vielä tuntematon. Kun se selviää, on mahdollista päästä vaikuttamaan MS-taudin juurisyihin ja kenties estää taudin puhkeaminen kokonaan. 

Arvoituksen ratkaisemiseksi EU rahoittaa eurooppalaista BEHIND-MS -tutkimuskonsortiota kaikkiaan 7,1 miljoonalla eurolla. Joulukuussa julkistettu rahoitus on osa EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmaa, jonka kautta rahoitetaan tutkimusta ja innovaatioita. 

BEHIND-MS pyrkii tunnistamaan tiettyjä biomarkkereita ja löytämään kohdennettuja hoitoja. Tämä tehdään kehittämällä uusia solu- ja eläinmalleja, joissa virusten sekä immuuni- ja hermosolujen vuorovaikutusta voidaan tarkkailla yksityiskohtaisesti niin luonnollisissa olosuhteissa kuin mahdollista. 

Saksan syöpätutkimuskeskuksen johtamaan ryhmittymään kuuluu 12 eri tutkimuslaitosta ja -ryhmää kuudesta Euroopan maasta. Poikkitieteellisessä konsortiossa työskentelee neurologien lisäksi muun muassa immunologian, neurobiologian, neuropatologian, virologian ja fysiikan asiantuntijoita. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi