CrossFit nostaa Lauran kivun yläpuolelle

Kauhavalainen Laura Panula, 40, hurahti CrossFitiin ensimmäisellä tutustumiskerralla. Monipuolisuus ja yhteisöllisyys veivät mennessään.

Laura Panula istuu kuntosalin lattialla kahvakuulien kanssa
Kuva: Antti Järvinen

Laura Panulan elämästä ei puutu liikettä, tuota lääkäreidenkin mainostamaa terveyseliksiiriä. Panula harrastaa CrossFitiä, vaeltamista luonnossa yksin ja yhdessä koiran kanssa sekä partiotoimintaa. Tärkein hänen nykyisistä liikuntalajeistaan on CrossFit, johon hän tempautui mukaan ystävänsä houkuttelemana kuutisen vuotta sitten.

– Olen aina ollut liikunnallinen. Kun lapset olivat pienempiä, liikkumiseni muuttui kuitenkin aika yksitoikkoiseksi. Vein lähinnä koiraa lenkille. Jos halusin siihen vaihtelua, tein lenkin toisin päin. Sellainen elämäntilanne on varmaan kaikilla äideillä jossakin vaiheessa, Panula kertoo.

– Siinä vaiheessa aloin vähitellen ikään kuin surkastua. En edes huomannut, missä vaiheessa tuli se tilanne eteen, etten saanut juuri tehtyä hyppyjä ja vastaavia liikkeitä. Sairaus siis eteni vaivihkaa.  

Panula sairastaa tyypin 8 spinoserebellaarista ataksiaa (SCA8), jonka tyypilliset oireet ilmenevät ongelmina tasapainon pitämisessä ja kävelyssä sekä spastisuutena jaloissa.

Laura Panula harmitteli ystävälleen, että hän kaipaisi monipuolista, säännöllistä liikkumista. Ystävä houkutteli Panulan CrossFitin tutustumistunnille paikalliselle salille. Kun Panula kaiken lisäksi voitti arvonnassa kymmenen kerran harrastuskäynnit salille, vakiintui uusi harrastus pian säännölliseksi.

– Tykästyin lajiin heti paljon. CrossFit on mun tyylistä, kun siinä mennään ja tehdään yhdessä ja ohjatusti, vaikka kaikki tekevätkin liikkeitä omaan tahtinsa ja kykyjensä mukaan.

– En edes huomannut, missä vaiheessa tuli se tilanne eteen, etten saanut juuri tehtyä hyppyjä ja vastaavia liikkeitä. Sairaus siis eteni vaivihkaa, Laura kertoo. Kuva: Antti Järvinen  

CrossFitissä kehitetään vaihtelevin liikkein ja harjoittein muun muassa lihaskestävyyttä, hapenottoa, tasapainoa ja ketteryyttä. Harjoitteet voivat koostua esimerkiksi juoksusta, voimistelusta, naruhyppelystä, painolla tai kahvakuulalla tehtävistä liikesarjoista tai staattisista paikallaanpidoista joko painoin tai ilman. Harjoitus on aina ohjattua ja valvottua, ja se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

– En ollut aiemmin tehnyt painoilla mitään liikuntaa. On tuntunut turvalliselta, kun harjoittelu on ollut ohjattua, Panula sanoo.

– Kun painot ovat mukana, ei tarvitse tehdä kuin pieni liike, niin sekä teho että toisaalta mahdolliset liikkeen aikana tehdyt virheet kertaantuvat. Siksi on tärkeää, että erityisesti painoja käytettäessä tekee liikkeet oikein.

Kauhavan CrossFit-sali lopetti viime syksynä. Panula käy säännöllisesti tavallisella kuntosalilla Kauhavalla, mutta hakeutui viime kesänä toisen ystävänsä kanssa Seinäjoelle harrastamaan lajiaan. Auton nokka kääntyy kohti Seinäjokea useita kertoja viikossa. 

Ohjatussa CrossFit-ryhmässä harrastavat sekä naiset että miehet. Panula iloitsee ryhmän hyvästä ja kannustavasta hengestä.

– Salilla kaikki ovat toistensa tukena ja apuna. Ihan vierailta saa mahtavaa tsemppaamista.

– En ollut aiemmin tehnyt painoilla mitään liikuntaa. On tuntunut turvalliselta, kun harjoittelu on ollut ohjattua. Kuva: Antti Järvinen

CrossFit on auttanut ja tuonut helpotusta moneen asiaan. Laura Panula on havainnut, että CrossFit on parantanut huomattavasti jaksamista ja tasapainoa. Ennen CrossFitin aloittamista yksikin hyppy hyppynarulla saattoi tuottaa hänelle vaikeuksia. Nykyisin hän saattaa hyvänä päivänä hypätä narulla kymmeniä kertoja peräkkäin. Liikunta helpottaa ja lievittää myös kipua.

Panula toteaa, että CrossFit tuo hänelle lisää elämänlaatua. Hän tapaa käydä salilla etenkin aamupäivisin, jolloin hänen vireytensä ja jaksamisensa ovat parhaimmillaan.

– Jos en käy salilla, tulen hirveän levottomaksi ja jalkani alkavat särkeä. Liikunta antaa virtaa ja jaksamista arkeen ja kaikkeen muuhunkin tekemiseen. 

Toisinaan Panula pitää taukoa CrossFitista.

– Silloin menee hyvin, kun pystyy itse olemaan kipujensa yläpuolella. Ei niitä päiviä toki läheskään aina ole. Yhtäkkiä jalat voivat kipeytyä niin paljon, että en pysty paljon liikkumaan. Kun jalka lyö ikään kuin tyhjää, niin silloin ei uskallakaan paljon liikkua. En tietenkään mene salille sellaisina päivinä.

FAKTA

Intensiivinen CrossFit

CrossFit on 2000-luvun alussa kehitetty kuntoliikuntamuoto, joka kehittää harjoittelijan fyysistä kuntoa monipuolisesti. Lajissa harjoitetaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, ketteryyttä, liikkuvuutta ja tasapainoa. 

CrossFit-ohjelma koostuu lyhyistä ja intensiivisistä treeneistä. Harjoituksina voivat olla esimerkiksi painonnosto, voimistelu, juoksu, soutaminen ja monipuoliset kehonpainoharjoitukset. 

CrossFit-treenit voidaan sovittaa eri tasoisille kuntoilijoille, ja tavoitteena on asteittainen kehittyminen ja haasteiden lisääminen ajan myötä.

Kuva: Antti Järvinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi