Tutkimus etsii keinoja hermoston hitaan vaurioitumisen pysäyttämiseksi

Etenevän MS-taudin tutkimukseen suunnataan koko ajan enemmän resursseja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on hiljattain hyväksytty myyntiin kolme uutta lääkevalmistetta.

KUVA: Shutterstock

Noin 85 % MS-tautia sairastavista oireilee pahenemisvaiheittain. Jossakin vaiheessa niihin liittyvät haitat jäävät pysyviksi ja sairaus muuttuu hitaasti eteneväksi. MS-taudin harvinaisempi muoto on alusta alkaen etenevä, jossa yksittäisiä selkeitä pahenemisvaiheita ei välttämättä ole. Noin 15 % sairastavista potee tällaista taudinkuvaa.

Etenevä MS-tauti on viime vuosina noussut lääketieteellisen tutkimuksen yhä suuremman mielenkiinnon kohteeksi. Eri puolilla maailmaa toimivien tutkijaryhmien yhteistyötä vahvistamaan perustettiin vuonna 2012 kansainvälinen järjestö International Progressive MS Alliance.

Se on tähän mennessä investoinut aihepiirin tutkimukseen yhteensä yli 23 miljoonaa euroa. Suomen Neuroliitto on yksi järjestön eurooppalaisista jäsenistä.

Järjestön lääketieteellisen neuvoston puheenjohtaja, professori Alan Thompson lontoolaisesta UCL-yliopistosta kertoi järjestön työtä esittelevässä paneelikeskustelussa huhtikuussa, että etenevä MS-tauti on ollut tieteelle huomattavasti vaikeampi arvoitus kuin sairauden aaltomainen muoto.

− Aaltoilevan MS-taudit hoidothan ovat kehittyneet valtavasti viime vuosikymmeninä. Etenevää muotoa sairastavien hyväksi on toistaiseksi pystytty tekemään huomattavasti vähemmän. Mutta nyt tilanne on muuttumassa: etenevän MS-taudin voittamiseksi työskentelee suurempi joukko huippututkijoita kuin koskaan aiemmin.

Alan Thompsonin mukaan on useita syitä, joiden vuoksi etenevään MS-tautiin on ollut niin vaikea kehittää tehoavia hoitoja.

− On helpompi vaikuttaa lääkkeiden avulla elimistön pahenemisvaiheilla oireilevaan tulehdukselliseen reaktioon kuin neurodegeneraatioon eli hermosolujen rappeutumiseen pikku hiljaa, mikä nimenomaan liittyy etenevään MS-tautiin.

Thompsonin mukaan juuri neurodegeneraatioprosessin entistä syvällisempi ymmärtäminen on avain etenevän MS-taudin tehokkaaseen hoitamiseen.

Uudet lääkkeet auttavat vain osaa

Samassa paneelissa professori Thompson kertoo kolmesta uudesta valmisteesta, joille Yhdysvaltain lääkintävirasto FDA on aivan hiljattain myöntänyt myyntiluvan etenevän MS-taudin hoitoon. Hän korostaa, ettei varsinaisesta läpimurrosta ole silti vielä kyse.

Thompsonin mukaan toistaiseksi markkinoille tulleet lääkkeet auttavat vain pientä osaa etenevää MS-tautia sairastavista. Esimerkiksi ilman pahenemisvaiheita etenevään sairauden muotoon ne eivät tehoa.

− Vaikutus on maltillinen, koska nämäkään lääkkeet eivät hidasta varsinaista neurodegeneraatiota. Tarvitaan siis ehdottomasti lisää tutkimusta.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa on Thompsonin mukaan parhaillaan käynnissä kliiniset tutkimukset kahdesta uudesta lääkkeestä.

Sen sijaan toiveita herättänyt kantasolututkimus ei näytä tuovan ratkaisua etenevän MS-taudin voittamiseen.

− Kantasoluhoidot saattavat tulevaisuudessa olla tärkeä osa aaltomaisen MS-taudin hoitoa, mutta sairauden etenevän muodon hoidossa tehoa ei valitettavasti ole havaittu.

Koko paneelikeskustelun ja Alan Thompsonin haastattelun voi katsoa tallenteena MSIF:n Youtube-kanavalta. Paneelikeskustelu käydään englanniksi. Videossa ei ole tekstitystä.

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi