Tanssi johdatti kurssilaiset ylittämään itsensä

Tanssi on salliva ja monimuotoinen laji. Mahdollisuudet liikkumiseen ovat lähes rajattomat, vaikka toimintakyvyssä olisi haasteita.

Kuvassa on Neuroliiton kuntoutussuunnittelija Pirkko Hämäläinen.
"Tanssi avaa lähes rajattomat mahdollisuudet liikkumiseen ja sitä kautta kuntoutumiseen", sanoo kuntoutussuunnittelija Pirkko Hämäläinen Neuroliitosta. Kuva: Petri Jauhiainen

Tanssista voimaa -kurssin kuntoutujat kokivat omakohtaisesti, miten tanssi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sopeutumista tukevalla kurssilla kerättiin myös aineistoa Itä-Suomen yliopiston tutkimukseen, jossa selvitetään tanssin vaikuttavuutta MS-taudin kuntoutuksessa.

– Tanssiminen ja musiikki lisäävät tutkitusti psykofyysissosiaalista toimintakykyä, lievittävät kipua sekä harjoittavat aivoja monipuolisesti, sanoo monitieteisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen dosentti ja tanssitaiteen tohtori, terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Hanna Pohjola Itä-Suomen yliopistosta.

Huomasin, kuinka liikkeen kautta pystyi työstämään asioita helpommin, kun ei tarvinnut käyttää aivotyötä samoin kuin muuten kommunikoidessa.

Kurssipalaute

Tanssilla on vaikutusta myös henkilön sairauden kokemukseen ja omakuvaan.

– Taidetanssissa jokaisen yksilöllinen liike vapautuu ja kokemus itsestä vahvistuu. Vaikka aiemmin on saattanut kokea olevansa vähemmän fyysinen ja liikkuva ihminen, tanssin avulla liike saa aivan uuden suunnan ja omat mahdollisuudet ja kyvykkyydet pääsevät aivan uuteen valoon, avaa kuntoutussuunnittelija Pirkko Hämäläinen Neuroliitosta.

Wau, olenko tuo minä?

Kurssin osallistujat kiittelivät erityisesti tanssin vapauttavaa aistituntemusta, ilmaisuvoimaa ja luovuutta.

– Tanssi onkin taidemuotona hyvin salliva ja monimuotoinen laji. Saimme välitehtävävaiheessa katsottavaksemme 12 erilaista, kurssilaisten itse valmistamaan tanssiteosta. Ne oli kuvattu mitä erilaisemmissa ympäristöissä; merenrannalla, ulkomailla, rakennustyömaalla ja fysioterapeutin vastaanotolla, Hämäläinen kiittelee.

Olen työstänyt elämääni monilla luovilla keinoilla, mutta tanssiminen on tähän asti vaikuttavin tapa.

Kurssipalaute

Fyysisen kivun lieventyminen sekä luottamus ja rohkeus kokeilla uusia asioita olivat myös monen osallistujan mielestä kurssin parasta antia. Moni osallistuja koki itsensä ylittämisen tunteita, kun liike vapautui tanssin pyörteisiin.

– Elastisuus ja pehmeys tulevat tanssissa hyvin esille, kun antaa vain mennä eikä tee niin sanottua suorittavaa liikettä. Liikkeen kautta voi myös ilmaista itseään ja tunteita, joille ei välttämättä ei löydä sanoja.

Tanssin psykologisia hyötyjä tarkastellessa esiin nousivat merkityksellisyys, vertaistuki ja nähdyksi tulemisen kokemus.

– Moni koki saavansa tanssista apua myös MS-taudille tyypilliseen kognitiiviseen uupumukseen, Hämäläinen sanoo.

Taidetanssin tulevaisuus kursseilla

Onnistuneet kokemukset Tanssista voimaa -kurssin jälkeen vahvistivat ajatusta taidetanssin merkityksestä kuntoutumisessa. Jatkokurssille ja uusille kursseille olisi kysyntää.

– Yhteistyömme Hanna Pohjolan kanssa jatkuu ja toivomme, että voimme järjestää näitä kursseja myös jatkossa. Tanssi avaa lähes rajattomat mahdollisuudet liikkumiseen ja sitä kautta kuntoutumiseen. Toivonkin, että tanssista tulisi pysyvä osa sopeutumista tukevaa kuntoutustoimintaa, Hämäläinen sanoo.

Kansainvälisesti merkittävä tutkimus syntyi yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Neuroliiton ja Koneen Säätiön kanssa.

– Yhtä laajamittaista tieteellistaiteellista tutkimusta tanssin parissa ei ole ennen tehty MS-tautiin liittyen. Tutkimuksemme on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Toivottavasti kurssille osallistuneiden upeiden tanssijoiden kokemukset innostavat monella taholla, Pohjola kiittelee.

Osana tutkimusta kurssilla syntyi improvisoitu tanssitaideteos, jossa tanssijat piirtyvät tietokoneen ruudulle avatar-hahmoina. Liikkeet ovat tunnistettavia ja välittävät tunteita ja tarinoita liikkeen takana. Koko teos on nähtävillä Neuroliiton Youtube-kanavalla:

Kuuntele lisää tanssitutkimusyhteistyöstä ja kurssikokemuksista Itä-Suomen yliopiston Akateeminen vartti -podcastista:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Suomen MS-säätiö

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi