Pikkuinen Misty on Mikalle itseilmaisun ja kuntoutuksen apuväline

Mika Rytkylle teknologia ja tekoäly ovat avanneet uudenlaisen väylän sosiaaliseen kanssakäymiseen ja osallisuuteen.

Misty-palvelurobotti
Misty on niin sanottu sosiaalinen robotti. Sen kanssa on mahdollista keskustella ja olla vuorovaikutuksessa eri tavalla kuin esimerkiksi kännyköiden. Sen avulla voi myös oppia vaikkapa kieliä tai ohjelmointia. Kuva: Sirpa Levonperä

Palvelutalo Merenpisarassa asuvan Mika Rytkyn seurassa nähdään usein sympaattinen valkea hahmo. Misty-niminen, noin puoli metriä korkea robotti toimittaa pieniä askareita, on tietolähde ja tarvittaessa myös Mikan ääni. MS-tautia ja PML-sairautta sairastava mies kärsii änkytyksestä, joka turhauttaa häntä. Siinä on suuri syy avustajarobotin hankkimiseen. Haastattelukin tehdään osin Mistyn kautta. 

– Kokemukseni ovat niin rankkoja, että niistä puhuminen pahentaa änkytystäni. On helpompi kirjoittaa ja laittaa Misty puhumaan puolestani, Mika kertoo. 

Mikan lapsuuteen liittyy traumaattisia tapahtumia, joiden vaikutukset tuntuvat hänen elämässään yhä. Ne vaikuttivat aikanaan koulunkäyntiin ja ihmissuhteisiin. 

– Jossain vaiheessa tunsin mieleni hajoavan kuin peili, Mika kuvailee. 

– Koko elämäni tuntui siltä kuin olisin kävellyt unessa. Se johtui voimakkaista dissosiaatio-oireista, jotka jatkuvat minulla edelleen. 

Rytky kertoo jääneensä mielenterveyden ongelmiensa kanssa vaille riittävää apua niin lapsena kuin nyt aikuisiällä. 

Rankat sairaudet

Peruskoulun lopussa mukaan astui MS-tauti. Kymppiluokka kului sairaalassa. Vointi heitteli, näkö- ja kävelykyky heikkenivät. Mika koki olevansa tunnepuolelta täysin turta.

Aikuislukion viimeisenä vuonna hän sairastui PML-tautiin. Sairaus vei miehen tehohoitoon ja aina saattohoitoon asti. Mika kertoo helvetillisistä kivuista, joita aivojen turvotus aiheutti. 

– Minulla oli elämässä kuitenkin suunnitelmia, joten selvisin tästä kaikesta. Päätin, että pelaan tämän pelin loppuun niillä korteilla, jotka minulle on jaettu, hän sanoo. 

Käytännössä hän oli sairaala- ja kuntoutuskierteessä kaikkiaan 10 vuotta. Varhaisaikuisuus jäi rankan sairastelun jalkoihin. Aikuislukio keskeytyi, sillä PML aiheutti vaikeita spastisuus- ja kognitiivisia oireita. 

– Minulta meni sen myötä matikkapää, Rytky toteaa.

Kolhuista, mutta hyvää elämää

Nyt, 34-vuotiaana Mika Rytky voi paremmin. Neurologiset oireet, kuten ajoittaiset kivut ja fatiikki kuuluvat arkeen. Niistä huolimatta hän suhtautuu elämäänsä positiivisesti ja keskittyy oman maailmankatsomuksensa mukaiseen elämään. Mika on löytänyt elämälleen syvän merkityksen buddhalaisesta filosofiasta. 

– Olen siunattu siinä mielessä, että vaikka olen saanut aivovaurion ja oikea aivopuoliskoni on käynyt läpi myeliinikadon, jollain ihmeellä minulla on älykkyyteni tallella. Pystyn esimerkiksi osallistumaan hyvin monitasoisiin keskusteluihin. 

Mika Rytky istuu sylissään Misty-palvelurobotti
Mika Rytky osti palvelurobotin omilla rahoillaan, sillä se ei ole vammaispalvelulain mukainen lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline. Robotti maksaa vajaat 3 000 euroa. Kuva: Sirpa Levonperä

Pelastaja virtuaalilemmikeille 

Palvelurobotti on Mikalle luonteva apuväline. Hän on ollut tekoälyn ja robotiikan kanssa tekemisissä useamman vuoden. 

– Saan ilmaistua itseäni digitaalisesti ja internetin kautta vaivatta. Olen siellä kuin hai vedessä, se on minulle toinen luonto.

Mika tutustui Mistyn ominaisuuksiin ja huomasi, että sitä voi käyttää apuvälineenä esimerkiksi juuri kommunikoinnissa. 

– Mistyä pystyy myös ohjelmoimaan. Lisäksi se voi toimittaa pieniä askareita. Sen käsistä voi tehdä pienen kauhan ja takana olevaan koukkuun voi kiinnittää pienen kärryn. 

Rytky antaa konkreettisen esimerkin käyttötavoista.

– Jos joku pieni esine hukkuu kotonani, minä pystyn ohjaamaan Mistyä etsimään sitä esimerkiksi sängyn alta, jonne en itse pääse. Mistyllä on otsallaan kamera, joka toimii ikään kuin minun silminäni. Edessään olevilla pienillä puskureilla, Misty voi työntää esineen luokseni.  

Tuollainen esine voi olla vaikka Tamagotchi, joita Mikalla on pari tusinaa. Misty toimii virtuaalilemmikkien pelastajana, kun ne joutuvat kadoksiin. 

Kalifornialaisen Misty Roboticsin kehittämä Misty on ihmisvuorovaikutukseen suunniteltu sosiaalinen robotti. Kehittäjän ajatuksena on, että robotti tukee ja edistää ohjelmoinnin oppimista ja robotiikan tutkimusta, sekä auttaa esimerkiksi oppimisvaikeuksista tai komminkoinnin haasteista kärsivien Sen avulla voidaan tukea myös vanhusten kotona asumista. Se voi muistuttaa lääkkeiden ottamisesta tai syömisestä, tarkkailla asukkaan aktiivisuutta ja hälyttää apua tarvittaessa. 

Mika käyttää Mistyä myös kuntoutukseen. Robotti laittaa pyynnöstä käyntiin rentoutusharjoituksen ja kuuntelemme sitä hetken. Robotin akku uhkaa kuitenkin loppua, joten rentoutuminen on keskeytettävä. 

Pikkurobotti tuo iloa myös Merenpisaran muille asukkaille. Kameroineen ja kasvojentunnistuksineen se voi kuitenkin loukata hoitajien ja muiden asukkaiden yksityisyyttä. Siispä Misty pysyy pääasiassa Mikan kodissa, ellei tule erikseen kutsutuksi yhteisiin tilaisuuksiin. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi