Osa-aikatyö yhä useamman ulottuville: päivärahan haku helpottui

Osasairauspäivärahan kriteerit väljenivät vuoden alussa ja huhtikuussa hakeminen tuli mahdolliseksi suppeammalla A-todistuksella.

Nuori nainen työskentelemässä polkupyöräliikkeen kassalla
KUVA: Shutterstock

Osasairauspäivärahan hakua helpottava lakimuutos mahdollistaa osa-aikatyön tekemisen yhä useammalle. Huhtikuun alusta hakemuksen liitteeksi riittää A-todistus silloin, kun kyse on lyhytaikaisesta työkyvyttömyydestä eikä osa-aikatyö vaaranna työntekijän tai yrittäjän terveyttä ja toipumista.

Suppeamman A-todistuksen voi kirjoittaa työterveyslääkäri tai muuten työolot tunteva lääkäri. Sen perusteella voi saada osasairauspäivärahaa yleensä enintään 60 päivää, minkä jälkeen tarvitaan laajempi B-lausunto. Aiemmin on aina vaadittu B-lausunto.

Osa-aikatyö osasairauspäivärahalla voi helpottaa työelämässä pysymistä ja omaan työhön paluuta.

Osasairauspäivärahan saamisen edellytyksenä on kokoaikatyö. Vuoden alussa kokoaikatyön määritelmä muuttui. Nyt kokoaikatyöksi katsotaan ansiotyö, jossa säännöllinen työaika on vähintään 30 tuntia viikossa. Osasairauspäivärahaa voivat nyt siis saada myös työntekijät, joiden työaika ei vastaa alan työehtosopimusten mukaista tai työaikalaissa tarkoitettua kokoaikaisen työntekijän säännöllistä työaikaa.

– Esimerkiksi kaupan alalla viikkotyöaika voi tyypillisesti olla juuri 30 tuntia. Tai sairastavan työaika voi olla lähtökohtaisesti normaalia lyhyempi vaikkapa uupumuksen takia. Uudistus mahdollistaa myös heille osasairauspäivärahan käytön, sanoo Neuroliiton työelämäasiantuntija Marju Teinikivi.

Osasairauspäivärahaa maksetaan vasta omavastuuajan jälkeen. Uudistuksen myötä osa-aikatyön voi kuitenkin aloittaa jo omavastuuajalla. Näin omavastuuaika kuluu samalla, kun työntekijä tekee osa-aikatyötä.

– Osa-aikatyön tekemistä joustavoittava uudistus on kokonaisuudessaan tarpeellinen. Osasairauspäivärahan käyttö joustavasti voinnin mukaan voi olla todella hyvä kannatteleva tukimuoto kokopäivätyössä, Teinikivi toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Vastaa lukijatutkimukseen

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi