Omaishoitajien parikursseilta uutta energiaa

Armi Jansson on sairastanut MS-tautia vuodesta 2005. Armin aviomies Kari Jansson toimii hänen omaishoitajanaan.

Armi ja Kari Jansson
Kari Jansson toimii MS-tautia sairastavan vaimonsa Armin omaishoitajana. KUVA: Suvi Elo.

Armi Jansson jäi pois työelämästä vuonna 2010. Kari Jansson toimii vaimonsa omaishoitajana kellon ympäri. Kari on ollut vuodesta 2006 lähtien työkyvyttömyyseläkkeellä.

– Punkin puremasta se lähti. Sain borrelioosin ja osittain halvaannuin. Kärsin jatkuvista tähän liittyvistä, neurologisista vaivoista, jolloin työkyvyttömyyseläke oli ainoa vaihtoehto. Autan Armia kaikissa arjen asioissa; autan ylös sängystä, puen, pesen ja teen ruokaa jne. Päivät kuluvat pääosin kotona, arkisissa puuhissa, Kari Jansson summaa.

Omaishoitajien huomioiminen saattaa välillä unohtua, joten tälle kuntoutukselle on tarvetta.

Myös omaishoitajan kuntoutus tärkeää

Armille erilaisiin kuntoutuksiin osallistuminen vuosien varrella on ollut tärkeää.

– Kuntoutuksissa olen saanut tavata vertaisiani. Olen saanut niistä uusia ideoita ja voimavaroja arkeen. Olen osallistunut erilaisiin kuntoutuksiin vuosien varrella noin 5-6 kertaa. On tärkeää tavata vertaisiaan ja saada uusia ideoita ja voimavaroja arkeen, Armi Jansson sanoo.

Hiljattain Armi ja Kari hakeutuivat itselleen uudelle kuntoutuskurssille, jossa kuntoutukseen osallistuttiin omaishoitajapuolison ehdoilla. Kurssi pidettiin Neuroliiton Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa marraskuussa.

– Hakeuduimme omaishoitajaparikurssille erityisesti puolisoani Karia ajatellen. Omaishoitajien huomioiminen saattaa välillä unohtua, joten tälle kuntoutukselle on tarvetta.

Huumori ja positiivinen asenne yhdistävät

Janssonin pariskuntaa yhdistää huumori ja positiivinen suhtautuminen asioihin. Vaikka välillä on hyvin hankaliakin päiviä; sisua, sinnikkyyttä ja iloa löytyy molemmista.

– Vointini vaihtelee päivästä riippuen ja liikun rollaattorin avulla. Rakas harrastukseni puutarhanhoito on minulle todellinen henkireikä ja sellaista päivää ei tule, ettenkö saisi puutarhasta hyvää oloa. Joskus rehkin puutarhassa niin, että joudun pyytämään Karin avuksi, että pääsen takaisin sisälle. Mutta puutarhanhoito on todella kaiken sen vaivan arvoista, Armi juttelee.

Omaishoitajaparikurssilla tavoitteena on toimintakyvyn ja arjessa selviytymisen turvaaminen ja paraneminen. Kurssilla painotettin itsehoidon merkitystä ja motivoitiin eteenpäin elämänlaatua tukien.

– Kurssilla oli paljon niin fyysistä kuin henkistäkin ohjelmaa. Ammattilaisten ohjaamia vuorovaikutteisia ryhmäkeskusteluja ja muuta pienryhmätoimintaa, mm. psykologin, kuntoutussosiaalityöntekijän, toimintaterapeutin, ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan ohjaamia pienryhmiä ja fysioterapiaa sekä liikunnanohjausta, Kari Jansson listaa.

Kurssiin kuului myös moniammatillisen työryhmän laatimia välitehtäviä. Vertaistuen merkitys ja sen hyödyntäminen onkin kuntoutujille ensiarvoisen tärkeää. Ryhmämuotoisen toiminnan lisäksi kurssiin sisältyy yleensä yksilöllinen neurologin, sairaanhoitajan ja omaohjaajan tapaaminen.

– Kurssin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa omaishoitajaparikursseilla työryhmä, johon kuuluvat neurologi, fysioterapeutti, sairaanhoitaja ja kuntoutussosiaalityöntekijä. Kurssin toteutuksessa ovat mukana myös mm. psykologi, toimintaterapeutti ja ravitsemusterapeutti. Kursseilla tehdään kuntoutujan tilannetta kartoittavia mittauksia ja jokaisen osallistujan kurssille asettamien tavoitteiden toteutumista seurataan Omat tavoitteeni -lomakkeen avulla, kuntoutuspäällikkö Anne Huuskonen kertoo.

Ylipäätään kuntoutusten myötä huomaa, ettei ole yksin.

Omaishoitajaparikurssi toi Janssoneille uutta energiaa arkeen. He kannustavat myös muita omaishoitajapareja mukaan kursseille.

– Ryhmästä saa voimavaroja ja ideoita omaan arkeen sekä uusinta tietoa. Kuntoutuksessa voi huomata, että ei ole minkään asian kanssa yksin; vertaistukea saa varmasti. Ylipäätään kuntoutusten myötä huomaa, että ei ole yksin, Armi ja Kari Jansson sanovat yhteen ääneen.

FAKTA

Näin voit hakeutua omaishoitajaparikurssille:

  • Omaishoitajaparikurssille et tarvitse liitteeksi lääkärinlausuntoa.
  • Kursseille haetaan Kelan KU 132 lomakkeella. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.
  • Kurssit on tarkoitettu omaistaan kotona päivittäin hoitaville henkilöille, joilla on omaishoitajuudesta johtuvaa uupumusta, joka uhkaa omaishoitajana jaksamista.
  • Omaishoidon tuen saaminen ei ole kurssille hakemisen edellytys.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi