Etenevän MS-taudin lääketutkimus alkaa Turussa

”Meillä on vihdoinkin mahdollisuus selvittää, onko tulehduksen sammuttaminen lääkkeellä mahdollista."

Professori Laura Airas kuvattuna työpaikallaan Turun yliopistolla.
Kuva: Turun yliopisto / Liisa Koivula

Turun yliopiston neuroimmunologian professori Laura Airaksen tutkimusryhmä on saanut merkittävän, 800 000 euron jatkorahoituksen tutkimushankkeelleen, jossa etsitään hoitoa etenevään MS-tautiin.

Etenevän MS-taudin syynä pidetään aivotulehdusta, jonka aiheuttavat aivojen omat, liian aktiivisesti toimivat puolustussolut, mikrogliat. MS-tutkimuksen polttavimpia kysymyksiä on, voidaanko tämä tulehdus tukahduttaa ja näin estää tai hidastaa sen aivoissa aiheuttamia tuhoja.

–  Nyt meillä on vihdoinkin mahdollisuus selvittää kliinisellä lääketutkimuksella, onko tulehduksen sammuttaminen lääkkeellä mahdollista. Saamamme rahoitus on ratkaisevan tärkeä tutkimuksellemme, mutta ennen kaikkea se on sitä etenevää MS-tautia sairastaville potilaille, Laura Airas sanoo.

Airaksen tutkimusryhmä toimii osana Turun yliopiston immuunijärjestelmän innovaatiokeskusta, InFLAMESia. Se on yksi Suomen Akatemian lippulaivaohjelmista ja sai hiljattain 10,4 miljoonan euron jatkorahoituksen vuosiksi 2024–28. Kuva: Turun yliopisto / Liisa Koivula

Rahoituksen myönsi International Progressive MS Alliance, joka on kansainvälinen MS-järjestöjen, tutkijoiden, terveydenhuollon ammattilaisten, lääketeollisuuden, yritysten, rahastojen, säätiöiden, lahjoittajien ja etenevää MS-tautia sairastavien potilaiden yhteenliittymä. Jatkorahoituksen sai kaikkiaan kuusi tutkimushanketta 17 pilottihankkeen joukosta. 

Lääketutkimuksella annettavaa laajemminkin

Kolmevuotinen tutkimus alkaa Turussa alkuvuodesta 2024. Mukaan otetaan 34 etenevää MS-tautia sairastavaa potilasta. Tutkimuksessa selvitetään adenosiinireseptorin antagonisti -lääkkeen vaikutusta mikrogliasoluihin. Tutkijoiden oletus on, että lääke hillitsee niiden ylivilkasta toimintaa ja saa näin aivojen kytevän tulehduksen talttumaan. Lääkkeen tehoa kartoitetaan Airaksen tutkimusryhmän kehittämällä positroniemissiotomografia- eli PET-kuvantamismenetelmällä.

Mikrogliasolujen yliaktivoitumista tapahtuu muissakin aivosairauksissa. Nyt alkavan lääketutkimuksen tuloksilla onkin annettavaa myös muiden rappeuttavien aivosairauksien ymmärtämiseen ja hoitoon. 

MS-tautiin kuuluvat tyypillisesti pahenemisvaiheet, joiden välissä sairaus voi olla pitkäänkin oireeton. Etenevässä taudissa sen sijaan potilaan toimintakyky hiipuu hitaasti ja tasaiseen tahtiin. Etenevään tautimuotoon ei ole toistaiseksi olemassa toimivia hoitokeinoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Suomen MS-säätiö

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi