Ehkäiseekö vauvan kasvuympäristön monimuotoisuus immuunivälitteisiä sairauksia?
Jenni Lehtimäelle 1,73 miljoonan rahoitus tutkimukseen.
Suomen ympäristökeskuksen tutkija Jenni Lehtimäki on saanut 1,73 miljoonan euron ERC-rahoituksen tutkiakseen, miten eliökunnan monimuotoisuus vaikuttaa lapsen immuunijärjestelmän kehitykseen ja terveyteen. Vaikka altistuminen luonnon bakteereille on todettu tärkeäksi immuunijärjestelmän normaalille kehitykselle, bakteerit edustavat vain pientä osaa eliökunnasta.
Lehtimäen tutkimus selvittää, miten erilaiset eliölajit, arkeoneista selkärankaisiin, vaikuttavat ihmisen immuunijärjestelmään.
– Ajatus siitä, että olemme yhteydessä koko eliökuntaan immuunijärjestelmämme kautta, on kiehtova mutta myös huolestuttava. Jos terveytemme riippuu varhaisesta kohtaamisesta monien lajien kanssa, mihin biodiversiteetin väheneminen tai kaupungistuminen voi johtaa, hän pohtii.
Tutkimuksessa mitataan, mille lajeille vauvat altistuvat ensimmäisen elinvuotensa aikana ja miten tämä vaikuttaa immuunijärjestelmän kehitykseen sekä riskiin sairastua immuunivälitteisiin sairauksiin. Lisäksi tarkastellaan kotiympäristöjen biodiversiteetin muutoksia viimeisten 40 vuoden aikana ja niiden yhteyksiä sairauksiin, hyödyntäen noin kahden miljoonan lapsen aineistoa.
Hankkeessa hyödynnetään Syken pitkän aikavälin seurantatietoa biodiversiteetistä. Tämä aineisto yhdistetään ensi kertaa suomalaisten terveystietoihin hyödyntäen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kattavia lasten terveyden rekisteriaineistoja.
– Tällaisia tutkimusasetelmia ei ole toteutettu muualla maailmassa. Monitieteinen hankkeeni tuo ekologisen näkökulman terveyden tutkimukseen, Lehtimäki sanoo.