MS-taudin esiintyvyys on kasvussa erityisesti naisilla

Tuore tutkimus valaisi myös oheissairauksien vaikutusta MS-sairastavien elinikään.

Lääketieteen lisensiaatti Annukka Verkko. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Lääketieteen lisensiaatti Annukka Verkko on selvittänyt väitöstutkimuksessaan MS-taudin ilmaantuvuutta ja esiintyvyyttä Länsi-Suomessa. Tutkimuksessa havaittiin, että MS-taudin esiintyvyys kasvoi huomattavasti vuosien 2000 ja 2010 välillä, erityisesti naisten keskuudessa. 

Verkon väitöskirjassa käytettiin aineistona 1666 MS-potilaan sairauskertomuksia Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueilta. Merkittävin kasvu esiintyvyydessä ja ilmaantuvuudessa havaittiin Etelä-Pohjanmaalla, joka on jo aiemmissa tutkimuksissa erottunut omaan luokkaansa korkealla MS-riskillään.

Lisäksi Verkko selvitti MS-taudin ja oheissairauksien vaikutusta ennusteeseen. Tutkimus osoitti, että MS-potilaiden elinikä oli alhaisempi kuin vertailuryhmällä, ja erityisesti sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet lyhensivät merkittävästi MS-potilaiden elinikää.

Toimintakyvyn lasku on niin ikään oheissairauksille altistava tekijä. Tutkimuksessa ilmeni, että se oli voimakkainta tasaisesti etenevää tautimuotoa sairastavilla. Toimintakyvyn lasku altistaa potilaat infektioille, jotka olivat yleisin kuolinsyy MS-potilaiden keskuudessa.

Annukka Verkko, joka työskentelee neurologian erikoistuvana lääkärinä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella, korostaa, että MS-tautia sairastavilla tulisi kiinnittää erityistä huomiota oheissairauksiin, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa potilaiden elinikään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos Suomen MS-säätiö

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliittoon kuuluu 27 jäsenyhdistystä, joissa on jäseninä n. 10 000 MS-tautia, neurologista harvinaissairautta tai essentiaalista vapinaa sairastavaa läheisineen. Yhdistykset tarjoavat asiantuntemusta ja vertaistukea sekä erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja sairastuneille ja heidän läheisilleen. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt. Yhdessä muodostamme neuroyhteisön.

Liity jäseneksi