Satu ja Marko laittoivat MS-taudin tutkimuksen hyväksi tossua toisen eteen

Satu ja Marko Lasarov päättivät keväällä 2019 pistää pystyyn oman Kiss Goodbye to MS -keräyshaasteen. Haasteena oli juosta kesän aikana ainakin kymmenessä juoksutapahtumassa. Juoksua sai tukea kampanjasivuilla euron kilometrihintaan. Lopputulos yllätti kaikki.

Finlandia Marathonin juoksijoita Jyväskylässä
Tossua toisen eteen -keräyshaasteessa juostiin kaikkiaan 11 juoksutapahtumassa. Urakan päätti Finlandia Marathon syyskuussa Jyväskylässä. Kuva: Antti Saarimaa

Kiss Goodbye to MS -kampanjassa kerätään varoja MS-taudin tutkimukseen. Kampanjan ideana on, että kuka tahansa – oli itsellä MS-tauti tai ei – voi lahjoittaa kampanjaan tai pistää keräyshaasteen pystyyn. Satu ja Marko Lasarovin kohdalla syy osallistua kumpusi Sadun 22-vuotiaana diagnosoidusta MS-taudista. Marko innostui heti ajatuksesta sen kuultuaan, ja lähti mukaan hankkimaan haasteelle lahjoittajia. 

– Tauti oireili itselläni alussa aika rajusti. Viisi vuotta sitten sain uuden lääkityksen, jonka ansiosta olen pystynyt taas urheilemaan. Olen siis saanut huomata, että tutkimuksesta on ollut hyötyä. Kaikki eivät voi lääkityksen kehittymisestä huolimatta yhtä hyvin kuin minä nykyään voin. MS-tauti on nuorten aikuisten sairaus, ja myös siksi asia oli meille tärkeä. Toivon todella, että tähän tautiin löytyy vielä parannuskeino, Satu Lasarov kertoo. 

Marko ja Satu Lasarov Vieska-maratonilla
Marko ja Satu Vieska-maratonilla. Kuva: Lasarovien kotialbumi

Yhteinen juoksuhaaste innosti myös liikkumaan 

Sadun haaste sai nimekseen ”Tossua toisen eteen”. Hän asetti omaksi tavoitteekseen juosta kesän aikana vähintään kymmenessä eri juoksutapahtumassa Kiss-kampanjan nimiin. Haasteeseen lahjoittavia hän pyysi ”juoksemaan” kanssaan, yhden euron lahjoituksen vastatessa yhtä yhdessä juostua kilometriä. 

– Halusimme tuoda esille liikunnan tärkeyden sairastavien elämässä. Kaikki eivät pysty juoksemaan, mutta jokainen askel apuvälineillä tai ilman auttaa voimaan paremmin. Jokaisesta askeleesta tai ylitetystä esteestä saa olla ylpeä ja onnitella itseään. 

Tavoite ylittyi 17-kertaisesti 

Lasarovien haasteen alkuperäinen keräystavoite oli 150 euroa. Lopputulos, 2 668 euroa, on tähänastisen Suomen Kiss-historian kolmanneksi suurin potti. Se yllätti kerääjät itsensäkin. Keräys sai paljon tukea paitsi lähipiiristä, myös yrityksiltä. 

– Kerroimme haasteesta ystäville ja sukulaisille. Marko hoiti yrityskontaktit, ja yrityksiä lähtikin hienosti mukaan. Myös juoksutapahtumia ja -ryhmiä sekä urheilijoita lähti tukemaan haastetta. Myös media kiinnostui, mikä tuli meille yllätyksenä, ja piti asiaamme tärkeänä. Emme olisi uskoneet, että keräystavoite moninkertaistuu näin paljon. Tiiminä me tästä selvittiin, Satu toteaa. 

Alun jännitys siitä, miten lähipiiri saattaisi haasteeseen suhtautua, hälveni nopeasti. 

– Ihmiset suhtautuivat todella hienosti, pelkäsin sitä ihan turhaan. Kaikki palaute on ollut positiivista. Ihana huomata, miten paljon sydämellisiä ihmisiä meidän lähipiirissä on. Haluankin sanoa sydämeni pohjasta kiitos kaikille lahjoittajille, tykkääjille sekä muuten vain hengessä mukana olleille ihmisille, Satu kiittää. 

FAKTA:

Jokainen euro on tärkeä 

  • Kiss Goodbye to MS on kansainvälinen kampanja, joka pyrkii edistämään MS-taudin tutkimusta.  
  • Kampanjaa koordinoi maailman MS-järjestöjen yhteinen kattojärjestö, MS International Federation (MSIF), jonka jäsen Neuroliittokin on.  
  • Keräyshaasteen sisällölle ei ole asetettu rajoituksia. Kampanjan suomalaisille nettisivuille on luotu yli 20 erilaista haastetta, isompia ja pienempiä. 
  • Kaikki Suomen Kiss-kampanjassa kerätyt varat ohjataan lyhentämättömänä Suomen MS-säätiölle, joka jakaa keräysvaroja vuosittain tutkimusapurahoina. 

    Kissgoodbyetoms.fi 

Rohkeasti liikkeelle! 

Yksi syy Satun ja Markon onnistumiseen on se, että he jakoivat haasteestaan aktiivisesti tietoa. 

– Omasta haasteesta kannattaa kertoa mahdollisimman monelle. Välineinä voi käyttää sähköpostia, WhatsAppia, Facebookia tai messengeriä. Tai sitten kertoa kasvotusten, ihan mikä vaan itsestä tuntuu parhaalta. Jokaisella lahjoitetulla eurolla on merkitystä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, joten rohkeasti kaikki vaan mukaan, Satu kannustaa. 

Kaikille muille MS-tautia sairastaville Satu haluaa lähettää lämpimät terveiset. 

– Tsemppiä, olette upeita! Älkää menettäkö toivoa, muistakaa tukea toisianne ja pitää toisistanne huolta. Yhdessä me olemme vahvempia. Moni ihminen tsemppaa meitä sairastuneita hengessä mukana, emme ole yksin. Ja kannattaa myös ulkoilla sekä liikkua omien voimien mukaan ja tehdä niitä itselle tärkeitä asioita! 

FAKTA:

Tossua toisen eteen -keräyshaasteessa juostiin kesällä 2019 seuraavissa tapahtumissa: 

Hurushölkkä Varkaus 10,55 km (varttimaraton) 

Joensuu Run 5,5 km 

Vieskamaraton 10,55 (varttimaraton) 

Mikkeli Juoksu, 10,55 km (varttimaraton) 

Kallavesj Kymppi 10,00 km 

Pyhän Olavin Maraton Savonlinna 10,55 km (varttimaraton) 

Pullukka Run Kuopio 5,00 km 

Niilon Kymppi Suonenjoella 10,00 km 

Tampere Maraton 21,10 km (puolimaraton) 

Rauhalahti Maraton Kuopio 21,10 km (puolimaraton) 

Finlandia Maraton, Jyväskylä 21,10 km (puolimaraton) 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan Neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi